Binnenland
PowNed

De obsessie met uiterlijk: de dunne lijn tussen leuk en ziekmakend

foto: Afbeelding van Marfa Bogdanovskaya via Pixabayfoto: Afbeelding van Marfa Bogdanovskaya via Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De obsessie met uiterlijk: de dunne lijn tussen leuk en ziekmakend

In de huidige maatschappij doet iedereen er alles aan om er goed uit te zien. Maar wanneer slaat leuk met uiterlijk bezig zijn om tot een obsessie wat ziekmakend is? Chazia Mourali bespreekt het in Goed Ingelichte Kring met Annette Embrechts, dansrecensent de Volkskrant, Professor Jacqueline Bel, hoogleraar moderne letterkunde, Maria Westerbos, oprichter en directeur van de Plastic Soup Foundation en Sylvia Holla, socioloog en onderzoeker Erasmus Universiteit Rotterdam.

Oppassen volgens eigen industrie

Zaterdagochtend maakte de cosmetische industrie bekend dat we moeten oppassen voor de cosmetische industrie. Influencers zorgen ervoor dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met cosmetica. Zo krijgen kinderen te horen hoe ze zich op moeten maken. Uiterlijk wordt hierdoor steeds sneller een obsessie voor mensen.

Volgens socioloog Sylvia Holla zijn we juist niet 24/7 met ons uiterlijk bezig en is het dus niet een ziekmakende obsessie. "Ik denk dat het voor iedereen anders is. Maar soms is het goed om wat minder met je uiterlijk bezig te zijn".

Toch zien we steeds vaker dat iedereen zijn best doet om er goed uit te zien. Dat begint al op jonge leeftijd. Zo kwam Chazia bij de drogist pas een groepje kinderen van acht jaar tegen die over foundation zaten te praten.

De jongste generaties worden beïnvloed door de beelden die zij op sociale media zien. Zo delen influencers vaak bewerkte foto's en maken zij reclame voor producten. Zo ook voor cosmetica. Kinderen vergelijken zichzelf met de influencers en worden hier onzeker van. Zij gaan zich steeds vaker naar de influencers kleden of verzorgen.

Westers

Maria Westerbos (Plastic Soup Foundation) vindt het bezig zijn met uiterlijk iets westers. Uiterlijk wordt volgens haar steeds meer een obsessie, en dat terwijl de wereld bolstaat van de problemen. "Ik vind dat het steeds erger wordt. Het is een bubbel die steeds groter wordt. We staan niet meer stil bij de first world problems. De oorlog van de Oekraïne wordt bijvoorbeeld steeds normaler".

Volgens professor Jacqueline Bel valt de obsessie met schoonheid wel mee. "Schoonheid is belangrijk, maar het gaat ook over andere dingen. Het probleem ligt veel dieper".

Annette Embrechts is het hier niet mee eens. Volgens haar is er wel degelijk sprake van een obsessie. "Als we onze jonge generatie hieraan kapot laten gaan en zij de druk zo voelen dat ze hun eigen identiteit niet meer vinden, dan hebben we een probleem."

Schoonheid zorgt voor ongelijkheid

Uiterlijk is voor sommigen een soort escapisme geworden. Toch speelt schoonheid tegenwoordig wel degelijk een grote rol in het leven. Je maatschappelijke positie hangt volgens auteur Oscar Wilde af van je schoonheid. Socioloog Sylvia Holla bevestigt dit. "Er wordt gezegd dat schoonheid de nieuwe vorm van ongelijkheid is. Mensen die mooi worden gevonden door anderen krijgen meer kansen in het leven dan anderen. Het is geen futiel onderwerp meer."

Wil je beter ingelicht zijn? Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 20 mei 2023. Met Annette Embrechts, dansrecensent de Volkskrant, Professor Jacqueline Bel, hoogleraar moderne letterkunde, Maria Westerbos, oprichter en directeur van de Plastic Soup Foundation en Sylvia Holla, socioloog en onderzoeker Erasmus Universiteit Rotterdam. De mannen op afstand waren de twee choreografen die de dansvoorstelling Dorian maakten: Marco Gerris en Ernst Meisner.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie