Binnenland
PowNed

Het erotisch centrum: dé oplossing tegen oplopend toerisme, of een verschuiving van het morele vacuüm?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het erotisch centrum: dé oplossing tegen oplopend toerisme, of een verschuiving van het morele vacuüm?

Een nieuwe week, een nieuwe lichting van de Goed Ingelichte Kring. Seks hoort bij Amsterdam, maar het is de grens over gegaan. De Wallen zijn een broedplaats geworden voor chaos en hectiek waar toeristen even op "morele vakantie" lijken te kunnen. Burgemeester Halsema leek met de perfecte oplossing te zijn gekomen: een groot erotisch centrum bij het Amstelpark. Toch zijn de meningen over dit sekswalhalla verdeeld. En is dit plan eigenlijk wel de oplossing waarvan beweerd wordt dat het het is?

Verschuiving

Tussen alle sekstheaters, raambordelen, toeristenwinkels en coffeeshops in zou je bijna vergeten dat de toeristische trekpleister ook gewoon een buurt met bewoners is. In hun woongebied is het door de alleen maar toenemende hoeveelheid toeristen soms zo druk dat zij amper nog over straat kunnen om naar en van huis te gaan. Om de dronken toeristen en baldadige vrijgezellenfeestjes uit de buurt te krijgen lijkt het een logisch idee om het seksparadijs als het ware te verplaatsen. Maar is dit niet simpelweg het verschuiven van het probleem? Wordt bij de bouw van het erotisch centrum niet gewoon het morele vacuüm bij het Amstelpark en diens omwonende bewoners neergelegd?

Ook sekswerkers zijn niet allemaal enthousiast van het idee. Bij het zien van de bouwtekeningen wordt gevreesd voor een grote betonnen seksgevangenis waarin het karakter van de grachten nog ver te zoeken is.

Vraag en (nóg meer) aanbod

Naast de problemen die de locatie met zich meebrengt (overlast naar bewoners en vervuiling van het park, onhandige bereikbaarheid met het OV, de ligging naast een speeltuin en het gebrek aan een budget om het plan momenteel überhaupt uit te voeren) is er nog een afweging om te maken: gaat het erotisch centrum het probleem niet gewoon verdubbelen? Je wil de toeristen immers de stad juist uit krijgen, niet de stad nog aantrekkelijker maken. Een tweede grote erotische locatie zal de ander niet direct onaantrekkelijker maken. Toeristen zullen niet ineens van de Wallen verdwijnen. Er zal simpelweg nóg meer aanbod voor een nóg groter publiek zijn.

Deze en andere zorgen werden bij Goed Ingelichte Kring verder toegelicht door Cynthia Cournuejouls: coördinator tegen het erotisch centrum. Benieuwd naar de discussie? Bekijk deze hieronder dan terug:

Wil je beter ingelicht zijn?

Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 2 februari 2024. Met Petra de Koning, politiek verslaggever NRC, Annette Embrechts recensent de Volkskrant, Lian Heinhuis, fractievoorzitter PvdA Amsterdam en Cynthia Cournuejouls, coördinator bewonersgeluid tegen het erotisch centrum.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie