Binnenland

Oranje Leeuwinnen door naar de halve finale

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oranje Leeuwinnen door naar de halve finale

Met een winst van 2-0 op Zweden gaat Oranje door naar de halve finale van het EK Vrouwenvoetbal. Morgen wordt bekend wie hun tegenstander is komende donderdag in Enschede: Frankrijk of Engeland.

De voetbalvrouwen begonnen in De Vijverberg in Doetinchem voor een uitverkocht stadion sterk aan de wedstrijd en was al een paar keer dicht bij een treffer geweest, voordat Lieke Martens na ruim een half uur scoorde. De aanvalster schoot vanaf zeventien meter een vrije trap over de grond raak.

Doelpunt Zweden-Nederland Lieke Martens

De voorsprong was verdiend, maar ook Zweden was een paar keer gevaarlijk voor het doel van Sari van Veenendaal. Zo kreeg Nilla Fischer een goede kopkans uit een corner en mocht Oranje van geluk spreken dat er geen Zweedse in de buurt was om een voorzet van Fridolina Rolfö af te ronden.

Miedema breekt ban

In de tweede helft moesten de Zweden wel aanvallender spelen en dus kwam er meer ruimte voor Oranje.

Quote

Het is kippenvel om hier op het veld te mogen staan

Vivianne Miedema

De bevrijdende 2-0 kwam van Vivianne Miedema die tijdens de wedstrijd zwaar gedekt werd. Toch greep ze haar kans na een voorzet van Shanice van der Sanden. Miedema, die tot nu toe het maar niet lukte te scoren zei na afloop: "Er ging ontlading door me heen natuurlijk. Dan maak je 2-0 en dan sta je toch een beetje steviger op het veld. Ik zat lekker in me vel. Uiteindelijk denk ik dat we als team vandaag goed gespeeld hebben. Het was een beetje geluk, maar we dwingen het ook af denk ik. Het is kippenvel om hier op het veld te mogen staan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na het tweede doelpunt kwam er nog een keer een kans voor Miedema, maar ze schoot uiteindelijk net voorlangs. Zweden probeerde het daarna met hoge ballen en dat leverde nog een paar hachelijke momenten op voor Oranje. Zo leek Lotta Schelin na een misser van Van Veenendaal de 2-1 te maken, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.

Aanvoerder Mandy van den Berg was euforisch na afloop: "Natuurlijk gaan we ook die halve finale in om te winnen."

Reacties op twitter waren euforisch:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Morgen wordt bekend wie de tegenstander is van Oranje komende donderdag in Enschede: Frankrijk of Engeland. Frankrijk is niet eerder verder gekomen dan een kwart finale bij een EK. Engeland heeft tot nu toe de beste cijfers tijdens deze WEURO. De Engelse spits Jodie Taylor is met vier doelpunten de topscoorster van dit toernooi tot nu toe.

Ster advertentie
Ster advertentie