Binnenland
MAX

Koeien communiceren met elkaar (én met mensen)

foto: Jeanet1 – Vroege Vogelsfoto: Jeanet1 – Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Koeien communiceren met elkaar (én met mensen)

Koeien kunnen met elkaar praten en communiceren ook met mensen. Dat concludeert taalkundig onderzoeker Leonie Cornips na 4 jaar veldonderzoek. Melkkoeien die in veel in stallen leven maken vooral 'afhankelijke' geluiden zegt zij in Villa VdB.

Observeren

Leonie Cornips heeft de koeien langdurig geobserveerd en hun gedrag gefilmd. "Dan kan ik precies zien hoe het lichaam van de koe gelijk uitdrukt wat zij met haar stem doet. Als je dat een langere tijd observeert krijg je er gevoel voor."

Het loeien heeft dus een betekenis. "Vaak zoiets als: ik moet gemolken worden of ik heb honger. Koeien die vooral buiten leven en niet voor de melkproductie zijn, maken meer geluiden voor de groep: kom we gaan nu, we gaan naar links, of kalf kom bij me."

Oproep

In het begin was het heel lastig om boeren te vinden die het goed vonden dat ze onderzoek kwam doen in hun stal. Op een gegeven moment reageerde een boer op een oproep omdat hij ook heel graag wilde weten wat zijn koeien zeiden. "Heel veel geluiden van de koe in de stal zijn bedoeld voor de boer. Als je de stal binnenkomt en letterlijk over de drempel stapt maakt de koe altijd een bepaald geluid. Dat is echt hallo of goedemorgen."

Quote

"Heel veel geluiden van de koe in de stal zijn bedoeld voor de boer."

Leonie Cornips

Klaaglijk loeien

Als een koe een kalf krijgt wordt het doorgaans snel weggehaald bij de moeder. En dat is ook te horen in de geluiden. Een koe kan heel klaaglijk loeien als dat gebeurt. "Aan de ene kant wil ze haar kalf bereiken en ook wil ze aan de mensen vragen waar haar kalf is."

Cornips mag door met een vervolgonderzoek. Dit keer over de taalkundige communicatie tussen kat en mens.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie