Binnenland

Kevertje redt koeien en paarden

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kevertje redt koeien en paarden

Een klein kevertje met de naam jakobskruidaardvlo lijkt de natuurlijke oplossing tegen het giftige jakobskruiskruid. Voor boeren is deze plant een ware plaag. De koeien grazen er weliswaar omheen maar eenmaal gemaaid en gedroogd in het hooi is deze plant uiterst giftig voor koeien en paarden.

Louis Bolk

In 2010 startte het Louis Bolk Instituut een onderzoek naar de mogelijkheden om de kever in te zetten tegen het probleem. Op diverse plekken werd het diertje uitgezet. Na twee jaar werd het onderzoek echter stopgezet, omdat er geen kevers meer werden aangetroffen. Het leek er op dat de kever de verhuizing niet had overleefd.

Tot afgelopen jaar. In een van de weides in de Loonse en Drunense duinen waar de kever was uitgezet, bleek het beestje nog steeds aanwezig te zijn. Tot grote vreugde van de onderzoekers en de boer. Diverse exemplaren van het jakobskruiskruid waren afgestorven door toedoen van de kever. De aardvlo bleek toch de winters te hebben overleefd en had zich goed voortgeplant.

Jakobskruiskruid

Het kruid komt veel voor op het boerenland en wordt vanwege de bitterheid niet gegeten door grazers. Probleem is alleen dat de bitterheid verdwijnt als de plant gedroogd is na het maaien, waardoor paarden en koeien het gif binnenkrijgen. Dit is de reden dat de meeste weilanden die volstaan met het kruid niet meer gemaaid kunnen worden voor veevoer.

De larven van de jakobskruidaardvlo eten zich een weg naar boven door de stengel van het kruid. Door die kruipgang kan de plant geen water meer opnemen en sterft af.

Jakobskruiskruis - Fotograaf MarijkeKemps

Luister ook naar de reportage die zondag 4 september is uitgezonden bij Vroege Vogels.

Ster advertentie
Ster advertentie