Binnenland

De Nederlandse koe verdwijnt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Nederlandse koe verdwijnt

[AVROTROS] Wat is volgens u een echte Hollandse koe? Grote kans dat u de zwartbonte Holsteiner voor u ziet die in bijna stallen terug te vinden is. Maar dat is een in Amerika doorgefokte melkkoe. Van oorsprong is de Nederlandse koe van een heel ander ras. Neem een Lakenvelder; een rund met een karakteristieke witte band over het midden. Of een Blaarkop; met een witte kop en donkere kringen rond de ogen.

Dit zijn echte Nederlandse oerkoeien die sinds de Middeleeuwen in ons land voorkomen. Ze geven niet veel melk, maar leveren heerlijk biologisch vlees. Maar het voortbestaan van deze echte Nederlandse raskoeien wordt bedreigd. Sinds eind vorig jaar gelden fosfaatregels die onder druk van Europa zijn aangescherpt om de melkveelstapel en het mestoverschot terug te brengen.

Quote

Ons levend cultureel erfgoed wordt bedreigd

Geert Boink, Voorzitter van de stichting Zeldzame Huisdierenrassen

“Als we ook voor de oeroude Hollandse koeienrassen vasthouden aan de stenge fosfaatregels, dan lopen deze beesten over 10 jaar niet meer in de wei. Ons levend cultureel erfgoed wordt bedreigd en moet beschermd worden”, aldus Geert Boink; Voorzitter van de stichting Zeldzame Huisdierenrassen in Radio EenVandaag.

Kunstenares en sinds vorig jaar gepromoveerd op de genetische diversiteit van koeienrassen Marleen Felius vult aan: “Het is een ramp als die sterke oerkoe verdwijnt. De Holsteiner koe is doorgefokt tot een opgevoerde machine. Het is een fantastische melkkoe, maar hij is ook snel ziek. De oude rassen kennen deze gebreken niet.”

Verslaggever Laura Kors ging naar hoeve de Lakenfelder, genoemd naar de bedreigde koeiensoort. De eigenaresse geeft Laura een rondleiding.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is de oplossing?

De vraag is hoe het kan dat een regel, bedoeld om het mestprobleem van de hoeveelheid aan melkkoeien op te lossen, juist de Nederlandse koeien treft? Volgens Boink hebben deze boeren weinig koeien. "Het zijn vaak jonge boeren die op de biologische trend in willen spelen. Ze willen wel uitbreiden, maar kunnen dat niet volgens de fosfaatregels. Dat is niet rendabel."

Zowel Boink als Felius zijn het erover eens dat de Nederlandse koe beschermd moet worden. "Het is vijf over twaalf. In 2018 gaat de fosfaatwet in en dan is volgens Boink de verwachting dat de grote bedrijven de fosfaatrechten massaal gaan opkopen met als gevolg dat de kleine boeren verdwijnen. Er moet nu iets gebeuren anders is de Nederlandse koe over 10 jaar verdwenen", aldus Boink.

Luister hier het hele gesprek terug:

De Nederlandse koe verdwijnt!

Ster advertentie
Ster advertentie