Binnenland

Kabinet wil de opzet van het vmbo aanpassen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet wil de opzet van het vmbo aanpassen

[NOS] Vmbo'ers moeten makkelijker een vervolgopleiding aan het mbo kunnen volgen. De overstap is voor veel leerlingen nu vaak te groot om door te leren. Daarom wil het kabinet de wet aanpassen, zodat het onderwijs voor hen aangepast kan worden.

Nu gaat het vaak nog mis als de jongeren van het ene systeem naar het andere systeem gaan, zegt Jan van Nierop, voorzitter van de Stichting Platforms VMBO, in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat brengt soms problemen met zich mee zoals schooluitval. Ook worden dingen dubbel gedaan omdat de leerstof in het vmbo en het eerste jaar van het mbo heel erg op elkaar lijken."

In het plan van staatssecretaris Dekker en minister Bussemaker worden de twee onderwijssoorten op elkaar geklikt. "Daardoor kunnen we jongeren een beter doorlopende leerlijn aanbieden naar een startkwalificatie", legt van Nierop uit.

In Zuid-Limburg wordt zo'n leerlijn ontworpen waar jongeren in vijf jaar een startkwalificatie halen. "Daar hebben we de bovenbouw van het vmbo en de eerste twee jaar van het mbo in elkaar geklikt. Dus we hebben de leerstof in een lijn gezet waardoor leerlingen in vijf jaar hun startkwalificatie halen. We gaan ook proberen de leerlingen vervolgens een niveau hoger te brengen. Zodat ze nog beter op de arbeidsmarkt terecht kunnen."

'We kunnen voor jongeren een veel beter doorlopende leerlijn aanbieden'

Ster advertentie
Ster advertentie