Binnenland
NOSNTR

Walrus op bezoek: 'Zou kunnen dat ze vaker deze kant op komen'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Walrus op bezoek: 'Zou kunnen dat ze vaker deze kant op komen'

Nederland heeft er een nieuwe gast bij: een walrus genaamd Thor. Begin november dook-ie op bij Petten in Noord-Holland en zondagavond is mogelijk dezelfde walrus gezien bij Neeltje Jans in Zeeland. Het is de tweede walrus die in ongeveer een jaar tijd ons land aandoet: vorig najaar bracht walrus Freya meerdere bezoekjes in onder meer Noord-Holland. Maar of deze uitheemse gast(en) nu vaste koek worden, is nog even de vraag.

“Of dit een voorbode is van elk jaar twee walrussen in onze wateren, weet ik niet”, zegt Sophie Brasseur, onderzoeker bij Wageningen Marine Research, in Nieuws en Co. “Het komt niet zo vaak voor en daarom is het heel bijzonder.” Een raar idee zou het in ieder geval niet zijn, die twee walrussen op bezoek. “Het is natuurlijk mogelijk dat dieren met het verdwijnen van het ijs op de Noordpool op zoek gaan naar andere gebieden en dat ze dan hier terechtkomen”, denkt Brasseur hardop na, “maar twee is te weinig om dat te bewijzen.”

Overigens zijn Freya en Thor bij lange na niet de eerste walrussen die op bezoek komen: “Door de eeuwen heen zijn er af en toe walrussen hier langs gekomen”, weet Brasseur. “Ook toen de ijskappen nog niet aan het smelten waren.” Toch kan dat laatste wel te maken hebben met de recente bezoekjes. “De plek waarop ze kunnen liggen, neemt af.” En daarnaast groeit de walrussenpopulatie. “Om die twee redenen zou je kunnen hebben dat de walrussen vaker deze kant op komen.”

Verward of verdwaald

Op zoek naar "eten en een nieuwe plek om te liggen". “Je moet het zo zien: een walrus heeft een soort platform nodig waar hij in de buurt kan eten. Ze eten met name schelpdieren en als die afstand tussen het platform en het eten te groot wordt, zoekt hij een nieuw platform.” En dan kan-ie zomaar ineens bij Petten terechtkomen.

Natuurlijk is het ook nog een optie dat Thor verward of verdwaald is. “Dat zeiden ze bij Freya, dat ze verward was”, weet Brasseur nog. Maar eigenlijk betwijfelt ze dat: “Ze wist bijvoorbeeld heel goed waar het noorden lag en is bewust teruggegaan naar het zuiden.” Al zou het ook mogelijk zijn dat ze "per ongeluk twee keer naar het zuiden" is gegaan.

Veel onduidelijk nog dus, over die walrussen. Brasseur weet er overigens wel iets meer vanaf: ze heeft de drollen van walrus Freya onderzocht. “Zo zijn we erachter gekomen dat ze mesheften heeft gegeten, van die langwerpige schelpen die je bij het strand ziet.” Het is normaal gesproken heel lastig om er bij walrussen achter te komen wat ze eten: “Ze malen alles zo fijn dat je heel weinig restjes hebt van botjes waar je de soort aan kan herkennen”, legt Brasseur uit.

Mensen aanvallen

Walrus Freya is vorig jaar augustus door de Noorse autoriteiten doodgeschoten. De walrus trok veel bekijks en was een te groot gevaar geworden voor mensen. Toeschouwers stonden op minder dan een meter afstand van het dier, wat lang niet genoeg afstand is. Freya had daar gestrest van kunnen worden en daardoor mensen kunnen aanvallen. Om dat te voorkomen is het dier gedood.

Brasseur hoopt met heel haar hart dat Thor niet hetzelfde lot wacht. Dat Freya het met de dood moest bekopen is ‘heel bedroevend’. “Ik hoop dat het ons lukt om ervoor te zorgen dat de dieren beter worden beschermd, dat lokale bevoegdheden niet dit soort keuzes hoeven te maken.”

Sophie Brasseur over walrus Thor

Ster advertentie
Ster advertentie