Binnenland
NOS

Survival of the friendliest: 'puppygen' maakt mens vriendelijker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Survival of the friendliest: 'puppygen' maakt mens vriendelijker

Ze hebben 'eventjes' tegelijkertijd geleefd: de neanderthaler en de homo sapiens. De eerste mensensoort stierf uit, de tweede wandelt nog altijd rond. Wie replica's van beide soorten mensen vergelijkt, zal grote verschillen in het uiterlijk zien. En dat komt grotendeels door een zogenoemd 'puppygen'.

Overigens spreken wetenschappers liever over BAZ1B. Deze week publiceerden wetenschappers een groot onderzoek naar het gen, dat ons zachtere gelaatstrekken geeft en ons socialer maakt. "BAZ1B is een soort volumeknop op het effect van andere genen. Het maakt ons socialer, onderdrukt stresspatronen en het heeft ook te maken met uiterlijkheden zoals kraakbeen en schedelopbouw", legt evolutiebioloog Rutger Vos uit in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen

De evolutie van het gen is hand in hand gegaan met de ontwikkeling van de menselijke beschaving. "We hebben honderdduizenden jaren in kleine familiegroepjes geleefd, maar het werd op een gegeven moment steeds drukker. Toen is er nieuwe selectiedruk ontstaan: niet meer survival of the fittest, maar survival of the friendliest."

Meer weten over het gen? Beluister het gesprek met Vos in NOS Met het Oog op Morgen.

Evolutiebioloog Rutger Vos over het 'puppygen'

Ster advertentie
Ster advertentie