Binnenland
AVROTROS

PlayStation 5: 'Bizar snel en levensecht beeld en geluid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PlayStation 5: 'Bizar snel en levensecht beeld en geluid'

Goed nieuws voor de fanatieke gamers, want na uitstel vanwege het coronavirus en de onrust rondom 'Black Lives Matter' komt Sony donderdagavond, zeven jaar na de presentatie van de Playstation 4, eindelijk met een presentatie over de Playstation 5.

Gamejournalist Martin Verschoor van gamingwebsite Power Unlimited in Stax&Toine: "De belichting wordt veel beter. Zoveel beter dat de games er bijna levensecht uitzien."

PlayStation 5: 'Bizar snel en levensecht beeld en geluid'

Video niet beschikbaar

Het is voor gamejournalisten een schitterend jaar, een jaar waarin nieuwe apparaten worden gepresenteerd door zowel Sony met de Playstation als Microsoft met de XboX. De nieuwe Playstation is als eerste aan de beurt.

Presentatie

Ook Verschoor is volop in afwachting van de presentatie. "Sony blijft nog erg vaag over wat ze precies in de presentatie gaan laten zien. We gaan hopelijk voor het eerst zien wat voor nieuwe games we voor de Playstation 5 kunnen verwachten."

Sony laat wel weten de komende tijd meerdere presentaties te houden. De verwachting is dan ook dat het bedrijf binnenkort ook het design van het apparaat zelf zal tonen. Wel heeft Sony via een blogpost de nieuwe DualSense controller voor de PS5 laten zien, een witte controller. De productie van de PlayStation 5-onderdelen begint waarschijnlijk deze week.

Belangrijkste vernieuwingen

Verschoor: "De belangrijkste vernieuwing is de harde schijf. In de PS4 zit een HDD. Die wordt vervangen voor een ultra-speed SSD, waardoor de PS5 maar liefst twintig keer sneller zou moeten zijn."

Ook wordt het volgens Verschoor grafisch een stuk beter, doordat er nieuwe technieken worden gebruikt. "De belichting wordt veel beter. Zoveel beter dat de games er bijna levensecht uitzien."

Een ander pluspuntje is de vernieuwde 3D audiotechniek. "In de games wordt ook een nieuwe audiotechniek gebruikt, waardoor je echt het gevoel krijgt dat je in die game zit." Sony raadt zelfs aan om de presentatie van donderdagavond te kijken met koptelefoon op voor de juiste beleving.

'Black Lives Matter'

De presentatie zou in eerste instantie op 4 juni plaatsvinden, maar werd verplaatst vanwege de onrust in de VS over politiek geweld en racisme. Ook de makers van games hebben hun steun betuigd.

"Zo krijg je bij het opstarten van bepaalde games een 'Black Lives Matter-melding' die je moet accepteren voordat je kan spelen en worden actief racistische gebruikersnamen verbannen van het platform", zegt Verschoor.

PlayStation en kinderen

Playstations zijn zeer populair, ook onder kinderen. Uit eerder onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat kinderen per dag ruim een uur gamen. Hoe bescherm je jouw kind tegen overmatig gamen? Verschoor: "Er zijn apps en ouderaccounts waarmee je in de gaten kunt houden hoeveel een kind gebruik maakt van een spelcomputer."

Om je kind te beschermen tegen gewelddadige games, bestaat er een PEGI-rating. Met een vierkant icoontje wordt de leeftijdsclassificatie van een videospel aangegeven. Verschoor: "De middelen worden geboden door PlayStation, maar de verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de ouders zelf. Kijk mee en verdiep je in het onderwerp."

Concurrent gamebedrijf Nintendo is in april nog gehackt en maakte vandaag bekend dat er bij 300.000 accounts is ingebroken. Moeten we hier dan ook voor waken bij de Playstation? "Veiligheid online moet je altijd goed op letten. Zet altijd tweestapsverificatie aan en wijzig regelmatig je wachtwoord naar een nieuw uniek wachtwoord", aldus Verschoor.

Wanneer ligt het in de winkel?

De verwachte verkoop van de Playstation 5 is december dit jaar. Wat de prijs zal zijn, is nog niet bekend. Verschoor verwacht dat de prijs rond de 550 euro tot 600 euro zal liggen.

Sta je ook te popelen om de presentatie te volgen? De presentatie begint donderdag om 22.00 uur Nederlandse tijd en is te volgen via de website van Power Unlimited PU.nl of via het Playstationkanaal op YouTube.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie