Binnenland
BNNVARA

Waarom XS4ALL behouden moet blijven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom XS4ALL behouden moet blijven

Nederlands oudste private internetprovider dreigt te verdwijnen. Het in 1993 opgerichte XS4ALL wordt waarschijnlijk door eigenaar KPN opgeheven. De petitie 'XS4ALL moet blijven', is inmiddels meer dan 44.000 keer ondertekend. Francisco van Jole en Doke Pelleboer vertellen in De Nieuws BV waarom ze de actie steunen.

"Ik kende ze al een tijdje, want het waren hackers en ik schreef over computers", vertelt Francisco van Jole over de oprichters van XS4ALL. "Nederland was een van de belangrijkste hackerslanden ter wereld. Er werden hier bijzondere dingen gedaan. Rob Gongrijp was daar de drijvende kracht achter, hij had een blad: Hack-Tic. Dat was ook een beweging, dat waren activisten.

Zij haalden allemaal streken uit met de PTT, de voorloper van KPN, die daar helemaal gek van werd. Want ze hadden methodes om gratis te bellen." Toegang tot internet, zegt Van Jole, was begin jaren negentig nog voorbehouden aan de overheid, sommige bedrijven en universiteiten. Gongrijp en zijn hackersvrienden wilden ook op internet en hun streven was dat iedereen dat zou kunnen.

Flatje in de Bijlmer

"'Hoe kom ik op internet?', was de belangrijkste drijfveer van hackers en dat werd verboden verklaard", van Jole verwijst naar de nieuwe Wet computercriminaliteit die in de maak was. Gongrijp en Felipe Rodriquez besloten zelf een internetprovider op te zetten. Dat gebeurde in het voorjaar van 1993. Van Jole beschrijft hoe hij werd uitgenodigd in een Bijlmerflatje waar de eerste lijnen werden geopend voor abonnees en er meteen een account voor hem werd aangemaakt.

"Franciscovanjole was te lang. Dat werd afgekort tot fvjole." Binnen een dag had XS4ALL honderden aanmeldingen binnen, tot grote verrassing van de oprichters. Ze waren overweldigd en dat gold ook voor hun lijnen. "In de begintijd waren die lijnen vaak in gesprek, dan bleef je proberen. Na enige tijd werd de verbinding automatisch verbroken want dan moest iemand anders erbij en moest je het weer opnieuw proberen", zegt van Jole.

Internet was toen een continent wat van niemand was, vertelt van Jole. Zo beschreef hij ook in de Volkskrant in 1993 het moment dat XS4ALL internet opende voor het gewone publiek. "Het was een gebied wat openging. Daar was niemand de baas over. Overheden wilden dat reguleren. Grote bedrijven zoals PTT wilden het opkopen om diensten aan te bieden. Er werd een strijd geleverd om dat vrij te houden, als een publieke ruimte."

Privacy

Privacy en de bescherming van rechten van internetgebruikers stonden centraal bij XS4ALL. Ook na de overname door KPN in 1998 bleef de provider zich daar sterk voor maken. Een jaar later wees XS4ALL internetgebruikers erop dat andere providers het niet zo nauw namen met de bescherming van privacy. Gebruiksgegevens zouden ook voor commerciƫle doeleinden gebruikt kunnen worden, zo luidde de waarschuwing van XS4ALL op grote posters.

Doke Pelleboer, van 1999 tot 2005 directeur van XS4ALL: "Dat was typisch XS4ALL. We vroegen aan klanten wel hun naam en adres, je moet wel een factuur kunnen sturen, maar niet hun geslacht en leeftijd. Privacy werd van binnenuit beschermd. Die campagne was van ons zeker een statement."

"De hele strijd waarvan uit XS4ALL is opgezet, is weer actueel geworden. Alles draait weer om privacy." Van Jole doelt op de macht van internetreuzen als Facebook en Google die het niet zo nauw nemen met de privacy van gebruikers.

Waarom XS4ALL behouden zou moeten blijven

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie