Binnenland
NTR

'Een ouder echtpaar in een bed met maden erin. In een gemeente van Nederland!'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een ouder echtpaar in een bed met maden erin. In een gemeente van Nederland!'

De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken sinds 2010 deel uit van Nederland. In Caribisch Nederland leven veel ouderen in 'bittere armoede'. Hoe kunnen deze ouderen zo snel mogelijk geholpen worden? In Kwesties gingen Tweede Kamerleden André Bosman (VVD) en Nevin Özütok (GroenLinks) met elkaar en met betrokkenen Bonairianen in debat.

Ombudsman Reinier van Zutphen slaat alarm. Veel Bonairiaanse ouderen leven een ‘mensonwaardig bestaan’ in ‘bittere armoede’. Wat is nu de rol van politiek Den Haag? En hoe zit het met de rol van de lokale bestuurders op het eiland eigenlijk?

AOV-uitkering

In Caribisch Nederland is een veelgehoorde klacht dat ouderen die met alléén een AOV-uitkering (vergelijkbaar met de AOW) niet of nauwelijks rond kunnen komen. Die zit nog altijd onder het sociaal minimum, het wettelijk minimum bedrag dat iemand op het eiland van zou kunnen leven.

"Je treft een ouder echtpaar liggend op een bed met maden erin", vertelt Max Suart. "Dat is echt schokkend. Dan denk je: hoe kan dit? Dit is een gemeente van Nederland!" Suart heeft zich jarenlang ingezet voor de armoedebestrijding op Bonaire en zag schrijnende situaties voorbij komen. Huizen zonder daken, kleren vol met gaten en honderden ouderen die honger lijden.

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie