Binnenland
KRO-NCRV

'Amateuristische' Ollongren sust aangifte journalist

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Amateuristische' Ollongren sust aangifte journalist

De AIVD doet toch (nog) géén aangifte tegen journalist Huib Modderkolk. Dat liet de Volkskrant weten na een gesprek met verantwoordelijk minister Ollongren. Yoeri Albrecht van de Balie is niet te spreken over de minister. "Wat is dit voor amateurisme?"

Volkskrant journalist Moddelkolk had de conceptversie van zijn boek voorgelegd aan de AIVD. Het ministerie van Binnenlandse Zaken grijpt nu volgens Albrecht in, met de sterkste wapens die ze hebben: ze eisen een verbod en doen aangifte.

Staatsgeheimen

"Dat mag natuurlijk en het is legaal", zegt Albrecht. Hij snapt dat de staatsgeheimen beschermd moeten worden, máár: "dit is wel de allergrootste escalatie. In het geweldsspectrum zitten we dan bij de atoombom".

De directeur van het debatcentrum is niet te spreken over de AIVD. Hij vertelt dat hij bij De Balie gasten had die door de buitenlandse inlichtingendiensten goed beschermd werden. Hier in Nederland werden ze aan hun lot overgelaten. "Mijn vertrouwen is flink gedaald. Gelukkig zijn er nog onderzoeksjournalisten."

Angst

Albrecht vindt dat er niet genoeg journalisten zijn die de AIVD goed controleren. "Je hebt alleen het duo Modderkolk en Eelco Bosch van Rosenthal." Hij denkt dat de staat zich moet realiseren dat ze met dit soort zaken terughoudend moet omgaan. "Nu jaag je een journalist met een groot trackrecord angst aan met een aangifte."

Quote

Tegenwoordig zijn er tien voorlichters op één journalist.

Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie

Controleur van de macht

Hij ziet het als een aanval op de journalistiek. "Tegenwoordig zijn er tien voorlichters op één journalist." Albrecht benoemt de bezuinigingen op de journalistiek en de publieke omroep. "De staat heeft al ongelofelijk veel mogelijkheden om de pers, de controleur van de macht, buiten de deur te houden."

Wob-verzoek

Na alle ophef belde minister Ollongren met de Volkskrant om de ophef te sussen. Officieel houdt de minister 'alle opties open', aldus Openneer, adjunct hoofdredacteur van RTL Nieuws.

"De meeste van onze Wob-verzoeken zijn niet voor de AIVD", vertelt de adjunct. Maar ook RTL Nieuws loopt tegen veel belemmeringen aan. "Het is een ongelofelijke procedure waar je doorheen moet." Volgens haar is de algemene informatie in Wob-verzoeken minimaal. Veel is alsnog weggestreept of de stukken worden überhaupt niet gegeven.

Het Mediaforum met Yoeri Albrecht en Ilse Openneer

Ster advertentie
Ster advertentie