Binnenland
NOSNTR

Kamer wil gratis extra studiejaar vanwege corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamer wil gratis extra studiejaar vanwege corona

De Tweede Kamer wil dat studenten de mogelijkheid krijgen om een jaar langer te studeren, als ze door de coronapandemie studieachterstand hebben opgelopen. Ze hoeven dat jaar dan geen college- of lesgeld te betalen.

Meer aandacht voor jongeren

Een meerderheid steunt een motie daarover van GroenLinks en D66. De regeling zou moeten gelden voor studenten in het mbo, hbo en op de universiteiten. De inkomsten die de onderwijsinstellingen erdoor mislopen, moeten volledig door het kabinet worden gecompenseerd. In elk geval PVV, SP, PvdA en ChristenUnie zijn het ermee eens.

De Kamer wil meer aandacht voor jongeren die zwaar door de pandemie worden geraakt. Ze krijgen al maanden nauwelijks meer fysiek les en hun bijbaantje is ook vaak weggevallen doordat de horeca dicht is. Uit onderzoek blijkt dat het slecht gaat met hun welzijn, mede omdat ze weinig sociale contacten meer hebben.

Geen taboes

Ook verschillende onderwijsinstellingen hebben al geopperd om studenten meer financiƫle ruimte en een extra studiejaar te geven.

Premier Rutte zei in het coronadebat in de Tweede Kamer dat de ministers Slob en Van Engelshoven van Onderwijs met de studenten en instellingen in gesprek zijn over een Nationaal Programma voor het onderwijs na corona. "Daarbij zijn er geen taboes, ook niet een jaar studie-uitloop", aldus Rutte.

Gratis studiejaar?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie