Binnenland
BNNVARA

Artsen Zonder Grenzen nog niet klaar in Ter Apel: 'Als het veld leeg is, is het probleem niet weg'

foto: Monique Nagelkerke - Artsen Zonder Grenzenfoto: Monique Nagelkerke - Artsen Zonder Grenzen
  1. Nieuwschevron right
  2. Artsen Zonder Grenzen nog niet klaar in Ter Apel: 'Als het veld leeg is, is het probleem niet weg'

Voor het eerst in de geschiedenis van Artsen Zonder Grenzen moest de hulporganisatie vorige week ingrijpen in Nederland door de schrijnende situatie in Ter Apel. Nu een week verder lijkt er verbetering te zijn. Zo zouden er geen mensen meer buiten hoeven slapen. Is het te vroeg om optimistisch te zijn? Live vanuit Ter Apel geeft Monique Nagelkerke, noodhulp-coördinator van Artsen Zonder Grenzen, in De Nieuws BV een update over de situatie aldaar.

Volgens Nagelkerke is de situatie in Ter Apel op dit moment stabiel, iedereen die binnen wil slapen kan dat doen. In de ochtend druppelen de eerste alweer richting het hek van Ter Apel, waar ze tot een uur of 10 's avonds blijven. "Maar zodra het 's avonds niet meer zo warm is en de regen losbarst, gaan we een probleem krijgen", zegt de noodhulp-coördinator.

Psychische zorg

Nagelkerke vertelt dat er gisteren nieuwe portable wc's bij zijn gekomen en dat ze op het parkeerterrein achter het centrum werken aan betere toilet- en doucheverzieningen. Maar deze situatieverbetering betekent niet dat Artsen Zonder Grenzen bijna klaar is in Ter Apel.

"Onze medische mensen zijn de hele ochtend bezig met het verzorgen van patiënten." Naast medische zorg, wordt er ook psychische zorg verleend. "We hebben een psycholoog die aandacht en tijd geeft aan mensen die dat nodig hebben en die, waar nodig, medicijnen voorschrijft." Volgens de noodhulp-coördinator draait het voornamelijk om het menselijke contact en het luisteren naar iemands verhaal. "Aandacht geven en laten weten dat je er voor ze bent, dat is vaak al heel wat voor mensen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nagelkerke geeft aan dat Artsen Zonder Grenzen, of een andere hulporganisatie, blijft zo lang er medische hulp nodig in Ter Apel. "Deze mensen worden niet alleen gelaten."

Langetermijnoplossing

Door de schokkende berichten en beelden van het opvangcentra is Ter Apel op dit moment volop in het nieuws. Nu de situatie verbetert hoopt Nagelkerke dat de aandacht niet verslapt. "Het is mooi als de situatie hier verbetert, maar het gaat erom hoe het hierna verder gaat." Volgens de noodhulp-coördinator kraakt het systeem aan alle kanten en ontbreekt er een langetermijnoplossing. "Als het veld leeg is, is het probleem niet weg."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie