Binnenland
NOS

Grote klappen voor toeristensector: slechts 7 miljoen buitenlandse bezoekers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote klappen voor toeristensector: slechts 7 miljoen buitenlandse bezoekers

Nederland verwacht dit jaar ruim 70 procent minder buitenlandse bezoekers te ontvangen dan in 2019. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen blijft hun aantal dit jaar steken op 7 miljoen. Begin dit jaar ging het NBTC nog uit van de komst van ruim 21 miljoen internationale toeristen. Dat zou een recordaantal zijn geweest.

"We zagen natuurlijk wel dat het slecht ging, maar toch blijven we iedere keer schrikken," zegt NBTC-directeur Jos Vranken in het NOS Radio 1 Journaal. "En het is voorlopig nog niet voorbij, nu België en Duitsland Nederlandse provincies op rood hebben gezet."

De verwachtingen voor dit jaar waren hooggespannen door grote evenementen als de Formule 1-race in Zandvoort, het Eurovisie Songfestival in Rotterdam en het EK voetbal, dat deels in Amsterdam zou worden afgewerkt. Door de coronapandemie gingen al die evenementen dit jaar niet door.

De sombere jaarcijfers komen aan het begin van de derde Nationale Toerisme Top vandaag. Volgens de NBTC-directeur zijn de cijfers vergelijkbaar met die van de jaren 90. Hij verwacht pas in 2024 herstel van de Nederlandse toeristensector.

Minder vakantieplannen

Behalve dat er veel minder buitenlandse toeristen kwamen, gaan ook Nederlanders zelf minder op vakantie in eigen land, zegt het NBTC. In vergelijking met 2019 zag ruim een derde af van een binnenlandse bestemming.

Ook de komende tijd belooft weinig goeds voor de sector. Uit de vierde meting van de Vakantiemonitor van het NBTC en de Royal Schiphol Group blijkt dat met name Nederlanders, maar ook Belgen, ook voor de rest van dit jaar minder vakantieplannen hebben.

In diezelfde meting zegt ook meer dan de helft van de ondervraagden volgend jaar minder vaak van plan te zijn om op vakantie te gaan. Het NBTC pleit daarom voor gerichte investeringen om de sector duurzaam te herstellen.

Klappen voor toerismesector

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie