Binnenland
BNNVARA

FNV: 'Laat arbeidsinspectie kijken naar NPO'

foto: Foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: 'Laat arbeidsinspectie kijken naar NPO'

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) laat op dit moment onderzoek doen naar grensoverschrijdend gedrag naar aanleiding van de onthullingen in De Volkskrant. De vakbond FNV wil dat de Nederlandse Arbeidsinspectie de NPO en de omroepen gaat doorlichten. "Op dit moment wordt de wet al overtreden. Daar moet de arbeidsinspectie naar kijken." Die oproep doet vice-voorzitter Kitty Jong in De Nieuws BV.

Een onafhankelijke commissie gaat onder leiding van oud-minister Martin van Rijn een onderzoek starten naar grensoverschrijdend gedrag. Al blijft de NPO formeel opdrachtgever.

Jong heeft vertrouwen in Martin van Rijn, maar vreest toch "dat niet de goede dingen aan de orde komen" bij het onderzoek. Jong wijst erop dat een veilige werkomgeving een wettelijke verplichting is. Daar zou juist de Nederlandse Arbeidsinspectie onderzoek naar moeten doen.

Verantwoordelijkheid

NPO-voorzitter Leeflang zei eerder in Nieuwsuur dat zij hoopt dat het onderzoek zich vooral toespitst op de vraag hoe misstanden zoals bij DWDD in de toekomst kunnen worden voorkomen. "Ik vind wie er verantwoordelijk is eigenlijk nog de minst belangrijke vraag."

Met deze uitspraak is Jong het niet eens. "Het is cruciaal dat je weet wie er verantwoordelijk is. De verantwoordelijke is namelijk de werkgever. Het is heel zorgelijk dat Leeflang in haar rol als werkgever niet weet wie er verantwoordelijk is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wet

Sinds 1994 is het bij wet geregeld dat de werkgever verantwoordelijk is voor de sociale veiligheid. "De werkgever moet op de werkvloer kijken: wat zijn de risico’s op mijn werkvloer? In Hilversum zijn de risico’s: korte contracten, werken in de avond en de stijl van leiding geven. Dat hoor je allemaal op te schrijven in een risico-inventarisatie."

Jong geeft aan dat het allerbelangrijkste binnen een organisatie een plan van aanpak is. "Dit plan moet bekend zijn bij iedere werknemer." Wanneer er geen plan van aanpak is kan de organisatie een boete krijgen van de arbeidsinspectie. "Met dit onderzoek kan vandaag nog worden gestart."

Sociale veiligheid

Uit onderzoek van CBS blijkt dat vorig jaar 7 procent van de werknemers zich gepest voelde op het werk. 2,2 procent had te maken met seksuele intimidatie en 8,8 procent had te maken met ongewenst gedrag door collega's of leidinggevenden.

Jong benadrukt dat de sociale veiligheid net zo belangrijk is als fysieke veiligheid. "Er is veel te zacht beleid gevoerd voor de psychosociale arbeidsbelasting. Ik hoop dat dit onderzoek bijdraagt aan de bewustwording en ook zeker aan het beeld dat de NPO ook maar een werkvloer is. Want in andere sectoren weten we dit al langer. Het is goed dat het onder een vergrootglas komt", sluit Jong af.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie