Binnenland
AVROTROS

Zo worden oesters nóg lekkerder

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo worden oesters nóg lekkerder

Heerlijk, of een hap snot. Dat is zo ongeveer wat je van een oester kan vinden. Maar je kan er ook op promoveren. Jasper van Houcke onderzocht de smaak van oesters en slaagde erin de oester zoeter te maken: en laten Nederlanders dat nou nét lekker vinden.

Video niet beschikbaar

In Frankrijk zijn ze te krijgen in vele soorten en maten, in Nederland heb je in restaurants slechts de keuze uit twee oesters. "We wilden onderzoeken of er in Nederland niet ook zo'n markt voor is, en of we de oestersector konden helpen om nieuwe soorten oesters te creëren."

Microalgen

Tijdens het onderzoek bleek dat vooral de voeding die hij tijdens de kweek krijgt van belang is voor de smaak en samenstelling van de oester. De Fransen weten dat ook. "In Frankrijk krijgen ze net voordat ze de markt op gaan extra algen. Wij zijn daar op ingesprongen."
Van Houcke legde de 'bijgevoederde' oesters voor aan een smaakpanel dat vervolgens verschillen in smaak detecteerde. De oesters die dankzij het gebruik van een bepaalde micro-alg wat zoeter waren, vielen met name in de smaak. En een oester die mensen lekkerder blijken te vinden, daar kan de markt vast wel wat mee.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De jonge doctor

In de rubriek 'De jonge doctor' laat dr Kelder elke week een pas gepromoveerde aan het woord om te vertellen over de kennis waarmee hij de wereld van de wetenschap heeft verrijkt. Ken of ben jij een iemand die bijna promoveert/net is gepromoveerd? E-mail dr Kelder op dr.kelder@avrotros.nl!

De jonge doctor: zoete oesters zijn lekkerder

Ster advertentie
Ster advertentie