Binnenland

Minister Kuipers: maak euthanasie mogelijk bij kinderen van 1 tot 12

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Kuipers: maak euthanasie mogelijk bij kinderen van 1 tot 12

Euthanasie moet mogelijk worden voor kinderen van 1 tot 12 jaar die ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Dat schrijft minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer waar de Volkskrant over bericht.

Minister Kuipers: maak euthanasie mogelijk bij kinderen van 1 tot 12

"Er is wel degelijk behoefte in uitzonderlijke gevallen zowel bij ouders als artsen om zoiets te kunnen doen", vertelt hoogleraar kinder-palliatieve zorg en kinderarts Eduard Verhagen in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn echt situaties waarbij kinderen heel akelig overlijden."

Levensbeëindiging

"Het is beter om te spreken van actieve levensbeëindiging, omdat euthanasie is eigenlijk wat in de euthanasie wet is geregeld. Dat gaat over kinderen vanaf twaalf en volwassenen die in staat zijn rechtsgeldig om zo’n verzoek te doen en vraag te stellen. Bij deze categorie gaat het om kinderen die dat niet rechtsgeldig kunnen. Die zijn van de leeftijd van één tot twaalf."

Uitzonderlijk

"Het gaat om uitzonderlijke gevallen, het komt weinig voor. Maar er zijn kinderen die in hun overlijdensfase zoveel nare ernstige symptomen hebben en de behandeling daarvoor schiet tekort. In die gevallen zeggen ouders en artsen: dit is eigenlijk zo indringend en naar, dit zou niet moeten mogen. In die situaties zou een arts dan actieve levensbeëindiging kunnen en willen toepassen, als de ouders dat ook vragen. Er zijn ook allerlei zorgvuldigheidseisen omheen geformuleerd en dat zou betekenen dat er op een bepaald gekozen moment met geneesmiddelen het leven wordt beëindigd."

"De kern van het voorstel van minister Kuipers gaat over dat het een zeldzaamheid moet blijven, het kan alleen maar gaan over situaties met uitzichtloos ondragelijk lijden, wat niet op een andere redelijke manier kan worden opgeheven. Dat zijn de kern zorgvuldigheidseisen, dan moet er ook natuurlijk uitvoerig met de ouders informatie zijn uitgewisseld. Zij moeten toestemming geven en ook met het kind als het kand. Sommige kinderen zijn wel in staat om informatie daarover te krijgen en vragen, maar andere niet. Op die manier zijn er allerlei eisen geformuleerd die zeker maken dat het tot een uitzondering beperkt blijft en gaat om rug-tegen-de-muur situaties."

Regeling

Minister Kuipers kiest nu voor een 'regeling' en niet voor een wetswijziging. "Ik vermoed dat het komt, omdat we al zo’n regeling hebben. Voor pas geboren baby’s van de leeftijd nul tot twaalf maanden. Wij hebben als Kindergeneeskunde Vereniging om zo’n vervolg te maken op die regeling voor kinderen in de leeftijd één tot twaalf. Als je kind hebt dat net voorbij de twaalf maanden hebt, dan kan niet wat daarvoor wel kan. Het is mede door aandringen van de vereniging geweest om deze keus te maken."

RJN kinder euthanasie

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie