Binnenland
NOS

Advocaat tramaanslag: ‘Mijn cliënt is de eerste die echt tot hem door lijkt te dringen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat tramaanslag: ‘Mijn cliënt is de eerste die echt tot hem door lijkt te dringen’

Opnieuw werd Gökmen T., de man die terechtstaat voor de aanslag in de tram vorig jaar in Utrecht, gisteren de rechtszaal uitgezet. Hij maakte een kwetsende opmerking naar één van de slachtoffers. Advocaat Arlette Schijns staat dit slachtoffer bij en vertelt in Met het Oog op Morgen hoe deze dag voor hen verlopen is.

Video niet beschikbaar

Het proces tegen Gökmen T. is afgelopen maandag begonnen. Tijdens de eerste dag werd T. ook al de rechtszaal uitgezet. Hij spuugde hij in het gezicht van zijn eigen advocaat. Dinsdag was het weer raak: deze keer maakte hij een kwetsende opmerking tegen een slachtoffer die haar spreekrecht uitoefende. Ze sprak hierbij de verdachte direct aan. “Gökmen, jij hebt mij niet verslagen.” De verdachte reageerde. “Jammer.” De rechtbank besloot vervolgens om hem opnieuw de rechtszaal uit te zetten.

Heftig moment

Volgens advocaat Arlette Schijns was het een heftig moment. “Je hoorde iedereen de adem inhouden. We vroegen ons allemaal af, wat zegt hij nu?” De advocaat benadrukt dat ze ieder scenario van tevoren hadden doorgelopen.

Zo werd er van tevoren al rekening mee gehouden dat T. mogelijk het spreekrecht zou gaan verstoren door bijvoorbeeld te schreeuwen, of door provocerende handgebaren te maken.

'Nog nooit meegemaakt'

Toch verraste de reactie haar nog steeds. “In alle jaren dat ik dit doe, heb ik een reactie zoals van deze verdachte nog nooit meegemaakt.” In de meeste gevallen geeft een verdachte een verklaring, of kiest deze ervoor te zwijgen. Gökmen T. gaat verder. “Hij stelt zich uitermate kwetsend op.”

De cliënt van Schijns kijkt desondanks tevreden terug op het incident. Dat komt niet alleen doordat ze heeft kunnen zeggen wat ze wilde zeggen. “Het was voor haar ook belangrijk dat hij echt zou horen wat ze wilde zeggen. Dat is gelukt. Hij heeft haar gehoord, begrepen en zelfs gereageerd. Ze is de eerste die echt tot hem door lijkt te dringen.”

Advocaat Arlette Schijns staat slachtoffer tramaanslag bij

Ster advertentie
Ster advertentie