Binnenland
NOS

Grote staking in het onderwijs, 80 procent van de scholen dicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote staking in het onderwijs, 80 procent van de scholen dicht

Zomaar een woensdag vrij klinkt veel scholieren vermoedelijk als muziek in de oren. Vandaag kunnen zij zich in de handen wrijven, want veel leraren gaan staken. Uit een peiling van de AVS, de belangenorganisatie voor leidinggevenden in het basis- en voortgezet onderwijs, blijkt dat 80 procent van de scholen meedoet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het hele land vinden manifestaties plaats. De grootste evenementen zijn onder meer in Leeuwarden, Almere, Amsterdam, Eindhoven, Goes en Den Haag. In Utrecht is onderwijspersoneel tussen 12.05 en 12.10 uur even stil. Het achterliggende idee daarvan is dat het onderwijs ook 'stilstaat'. In Rotterdam wordt 's ochtends een protestmars gelopen.

De Tweede Kamer behandelt vandaag en morgen de onderwijsbegroting. De publieke tribune zal naar verwachting vol zitten met leraren. De ontwikkelingen zijn op de verschillende locaties in de rest van het land te volgen.

Bron: NOS

De vakbonden sloten afgelopen vrijdag een akkoord met minister van Onderwijs Arie Slob. Even leek de staking inderdaad van de baan, toen de grootste onderwijsbond AOb de geplande actie afblies. Al snel kwam de achterban in opstand, waarop is besloten om alsnog te gaan staken. Vakbond CNV gaf later toe dat het afblazen van de staking een inschattingsfout was.

Hoeveel geld moet erbij?

De 460 miljoen extra voor het onderwijs is volgens docenten en bonden niet voldoende. Ze vinden dat er veel meer geld nodig is op structurele basis. De miljoenen die vorige week zijn beloofd, waren eenmalig.

Volgens de onderwijsbonden is er jaarlijks 423,5 miljoen euro nodig. Het grootste gedeelte van dat geld, ruim 241 miljoen euro, moet volgens hen naar het basisonderwijs. Met dat geld kan de werkdruk worden verlaagd en kunnen de salarissen worden verhoogd. Op die manier kan de loonkloof met het voortgezet onderwijs worden gedicht.

Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders en Lobke Vlaming van de stichting Ouders &

Ster advertentie
Ster advertentie