Binnenland
KRO-NCRV

Diederik Gommers: 'Eind maart paar honderd extra IC-opnames'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers: 'Eind maart paar honderd extra IC-opnames'

De derde golf komt eraan volgens arts-intensivist Diederik Gommers. Op basis van de laatste RIVM-prognoses rekent het OMT-lid erop dat de acute corona-zorgafdelingen over ruim een maand de borst echt nat kunnen maken. "Ik verwacht dat we vanaf eind maart te maken krijgen met een stijging van een paar honderd IC-opnames", stelt hij in 1Op1.

Tegenover Sven Kockelmann koestert de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care hoop dat het lenteweer blijft aanhouden en de stijgende temperaturen voor een meevaller gaan zorgen als het gaat om het aantal corona-besmettingen, maar tegelijkertijd waakt hij voor te veel optimisme.

Van premier Rutte en VWS-minister De Jonge mogen middelbare school-leerlingen vanaf 3 maart weer deels naar school en mogen de kappers ook weer open, maar de acute zorg-afdelingen van de ziekenhuizen blijven de komende weken op volle toeren draaien.

"Er liggen nu ruim 500 covid-patiënten op de intensive care en hetzelfde aantal aan niet-covid-patiënten", vertelt Gommers. "We zijn nog steeds opgeschaald. We kampen nog steeds met een volle IC. En we hebben niet de indruk dat het beter gaat."

Weer vol aan de bak

Aan de hand van de rekenmodellen van het RIVM mikt Gommers erop dat eind maart, dan wel begin april, de IC-afdelingen weer vol aan de bak moeten als gevolg van een nieuwe toestroom aan covid-patiënten. Met dank aan de opmars van de Britse corona-virusvariant, al is dat nog niet goed terug te zien in de prognoses van het RIVM, zo erkent ook Gommers.

Tegelijkertijd gaat het lid van het Outbreak Management Team (OMT) ervan uit dat er nog genoeg rek zit in de IC-afdelingen gelet op het feit dat de maximale opnamecapaciteit goed is voor 1700 bedden. Zou Nederland zich helemaal ontdoen van alle corona-voorzorgsmaatregelen, dan wordt dit IC-maximum geheid overschreden, aldus Gommers. "Als we alles los zouden laten, dan zien we dat het aantal covid-patiënten op de IC doorschiet naar tweeduizend en daarboven. Maar met het iets loslaten van de maatregelen, krijgen we volgens de modellen te maken met een stijging van een paar honderd. "

Draagvlak minder

Ondertussen registreert Gommers ook dat er een toename is van het aantal mensen die sceptisch staan tegenover de naleving van de corona-voorzorgsmaatregelen. "Dat veel mensen ermee klaar zijn, begrijp ik wel. En dat het draagvlak minder wordt, baart mij wel zorgen. Ik zou tegen alle mensen willen zeggen: laten we het alsjeblieft nog even volhouden."

Avondklok

Gommers is in elk geval tegen het schrappen van de avondklok. Dat die 'spertijd' wordt verlengd met nog eens drie weken ofwel tot 24 maart, als we de lekken moeten geloven uit het Catshuisberaad van gisteren, wil de aan het Erasmus MC verbonden medicus niet bevestigen in 1 op 1. Maar op de vraag van Sven Kockelmann of het verstandig is om die avondklok is in tact te houden, is zijn antwoord luid en duidelijk: "Ja".

Vaccinatiebeleid

Gommers toont zich ook een groot pleitbezorger van het huidige vaccinatiebeleid waarbij VWS-minister De Jonge mikt op 3 miljoen ingeënte Nederlanders eind maart. Momenteel staat de teller op 1 miljoen. Onze vaccinatiestrategie is nu gestoeld op het voorrang verlenen aan kwetsbare ouderen, gehandicapten, medewerkers in de acute zorg, gevolgd door 60-plussers, zorgmedewerkers in de langdurige zorg en mensen met een ernstige longaandoening of mensen met een uitermate fors overgewicht.

En aan deze volgorde van inenten moeten we ons blijven vasthouden vindt Gommers. Kom dan ook niet aan bij hem aan met het pleidooi van zijn collega IC-arts Peter van de Voort om alle mannen met overgewicht tussen 50 en 75 jaar met voorrang te vaccineren teneinde de druk op de IC’s fors te verlichten.

"Ik denk dat je te laat bent als je op dit moment van strategie gaat veranderen. Je bent pas beschermd een maand nadat je gevaccineerd bent." Met het oog op de derde piek, die er binnen een maand aankomt, raadt Gommers dan ook wijziging van de inentingsstrategie met klem af. "Anders ga je ook te veel wisselen en te veel angst zaaien. Ik ben voor helderheid."

Gommers: 'Eind maart paar honderd extra IC-opnames'Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie