Binnenland

Schaatscommentator Sebastiaan Timmerman: 'Ik ben benieuwd in hoeverre de Nederlandse schaatsers gaan overheersen'

foto: Steven Daleboutfoto: Steven Dalebout
  1. Nieuwschevron right
  2. Schaatscommentator Sebastiaan Timmerman: 'Ik ben benieuwd in hoeverre de Nederlandse schaatsers gaan overheersen'

Het WK schaatsen in Zuid-Korea dat vandaag begint, belooft een spannende wedstrijd te worden. NOS Radio 1-schaatscommentator Sebastiaan Timmerman legt uit waarom.

"De WK Afstanden zijn de laatste jaren uitgegroeid tot hét belangrijkste schaatstoernooi van het seizoen. Hier in Gangneung ligt een gloednieuwe ijsbaan waar volgend seizoen de Olympische Spelen plaatsvinden. Dat maakt het bijzonder om hier te zijn. Wat is er qua tijden mogelijk op deze baan? In de trainingen waren de schaatsers positief over de omstandigheden in deze hal die er overigens uitziet als een enorme hangar", vertelt Timmerman.

Wordt het weer een Nederlands medaillefeestje?
"Ik ben benieuwd in hoeverre de Nederlandse schaatsers gaan overheersen. In Sotsji wonnen 'we' bijna alles, hoe zijn de verhoudingen een jaar voor de volgende Spelen? Op een aantal afstanden overheerst Nederland nog altijd, maar het is niet meer zo extreem als drie jaar geleden."

Op welke rijder moeten we speciaal letten?
"Peter Michael uit Nieuw-Zeeland. Hij komt uit de inline sport en is drie jaar geleden overgestapt naar de ijsbaan. In korte tijd heeft hij flinke progressie geboekt. Bovendien heeft hij een aantrekkelijke manier van schaatsen, hij houdt ervan om letterlijk het duel met z'n tegenstander aan te gaan. Michael is medaillekandidaat op bijvoorbeeld de 5 kilometer van vandaag."

En welke Nederlandse schaatser komt vrijwel zeker met een medaille thuis uit Korea?

"Sven Kramer en Ireen Wüst verkeren beiden in zeer goede vorm dit seizoen. En Kjeld Nuis heeft nu dé kans om de wereldtitel te grijpen op de 1000 meter. Hij is in de wereldbekerwedstrijden ongeslagen op deze afstand. Hij is sterk en solide dit seizoen."

Het Schaatsen WK afstanden in Zuid-Korea is op NPO Radio 1 te volgen. Vandaag en morgen schaatsverslag door Sebastiaan Timmerman en Erben Wennemars in de lopende programma's. Zaterdag een speciale Langs de Lijn-uitzending tussen 10 en 12 uur en aansluitend schaatsverslag in de lopende programmering. Zondag een speciale Langs de Lijn tussen 10 en 12 uur en aansluitend schaatsverslag in de lopende programmering.

Ster advertentie
Ster advertentie