Binnenland

FNV-voorzitter Elzinga: snijden in zorg gaat echt pijn doen

WNL
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV-voorzitter Elzinga: snijden in zorg gaat echt pijn doen

“Er wordt echt enorm bezuinigd op de zorg.” Dat stelt FNV-voorman Tuur Elzinga donderdagmorgen vast in Sven op 1. Volgens de aanstaande regeringspartijen, die gisteren hun coalitieakkoord presenteerden, is hier geenszins sprake van en wordt er elk jaar structureel meer uitgegeven aan de gezondheidszorg. Maar daar moet de vakbondsman niets van weten. “De geraamde kosten van de zorg gaan inderdaad toenemen, maar op basis van die raming wordt enorm bezuinigd. Dat gaat heel veel pijn doen.”

FNV-voorzitter Tuur Elzinga vindt dat er wel degelijk sprake is van een bezuiniging op de zorg

Elzinga vindt het nieuwe coalitieakkoord niet per se goed nieuws voor de werknemer. De stijging van het minimumloon van 80 eurocent per uur over vier jaar noemde het FNV in een verklaring 'schamel'.

“De werknemers verdienen niet alleen hun eigen loon, maar ook de winsten voor de werkgevers. Die zijn dan ook prima in staat om het minimumloon te verhogen.” Elzinga is er voorstander van om dat minimumloon 4 euro in de plus te doen.

'Ook oppositiepartijen aan tafel'

Vooruitblikkend op de nieuwe bestuurscultuur, zal het FNV inzetten op breed politiek draagvlak tijdens de onderhandelingen, aldus de voorzitter. “We hebben niets aan akkoorden die we met het kabinet sluiten, maar vervolgens geen meerderheid krijgen in de Eerste Kamer. Er zullen dus ook oppositiepartijen aan tafel moeten zitten.”

Ster advertentie
Ster advertentie