Binnenland
WNL

Extremistische moslims maken handig gebruik van politieke naïviteit: 'Zijn jullie nou echt zo dom?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Extremistische moslims maken handig gebruik van politieke naïviteit: 'Zijn jullie nou echt zo dom?'

"Extremisten en politieke salafisten maken bewust misbruik van de vrijheid en de democratie, om anderen het recht op democratie en vrijheid te ontnemen", zegt SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. "Dat is iets waar wij als samenleving heel slecht mee om kunnen gaan. Het is iets waar we kwetsbaar in zijn."

Extremistische moslims maken handig gebruik van politieke naïviteit: 'Zijn jullie nou echt zo dom?'

"Ze lachen zich suf", zegt opiniemaker Syp Wynia. "Het is bijna lachwekkend. Voor buitenstaanders is het niet moeilijk om de achilleshiel van het Nederlandse stelsel te doorgronden. Als je zo'n moralistisch land bent als Nederland, is dat fantastisch te misbruiken door bewegingen die hun eigen doelen hebben."

Ook Shirin Musa, directeur van vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom, kijkt met verbazing naar de naïviteit van de Nederlandse politiek. "Zijn jullie nou echt zo dom? Die groepen weten precies hoe ze het systeem kunnen gebruiken voor hun eigen doelen. Wat dat betreft zijn ze goed geïntegreerd en superslim. En ze krijgen veel geld uit het buitenland om activiteiten te organiseren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'PvdA-moskee'

Van Raak ziet tijdens zijn werk soms treffende voorbeelden van politieke partijen die verstrengeld raken met salafistische organisaties. "Ik heb een keer meegemaakt dat er een debat was georganiseerd in een moskee. Toen ondervroeg ik een PvdA-kandidaat. Ik kreeg vervolgens van het bestuur van de moskee te horen dat dat niet mocht, omdat het een 'PvdA-moskee' was."

"Ik ken veel stromingen in de islam, maar deze kende ik nog niet", zegt Van Raak. "Er hingen ook allemaal PvdA-posters. Vanuit de behoefte om mensen aan tafel te krijgen, krijg je deze goed georganiseerde groep die gefinancierd wordt vanuit het Midden-Oosten."

Ster advertentie
Ster advertentie