Binnenland
NOS

Veel daders van seksuele uitbuiting maken zich snel wéér schuldig aan strafbare feiten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel daders van seksuele uitbuiting maken zich snel wéér schuldig aan strafbare feiten

Daders van seksuele uitbuiting gaan vaak snel weer in de fout. Deze groep heeft een andere aanpak nodig, stelt Conny Rijken, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Uit haar onderzoek blijkt dat ruim één derde (36 procent) van deze mensen binnen twee jaar opnieuw een delict pleegt. Dat is hoger dan het gemiddelde recidivecijfer van een kwart.

Na zeven jaar heeft zelfs twee derde (65 procent) van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiten opnieuw een misdrijf gepleegd. Rijken vindt deze hoge, snelle en ernstige recidive verontrustend. "Het zijn Nederlandse mannen die veroordeeld zijn voor het ronselen en uitbuiten van Nederlandse meisjes. Wanneer de daders opnieuw strafbare feiten plegen, kan het ook om andere delicten gaan", aldus Rijken. Bijvoorbeeld gedwongen prostitutie, geweld, drugshandel en diefstal. Maar één op de tien daders maakt zich opnieuw schuldig aan mensenhandel.

Resocialisatie

Rijken pleit voor een specifiek resocialisatieprogramma voor deze dadergroep. Bij de reclasseringsorganisaties is ook te weinig kennis over de vaak jonge veroordeelden. Veel daders van seksuele uitbuiting in Nederland zijn jonger dan 23 jaar (42 procent). Juist bij deze groep is de recidive het hoogst. "We kennen deze jonge mannen vaak als loverboys", zegt Rijken.

Toezicht

Reclassering Nederland kan zich vinden in de kritiek van de Nationaal Rapporteur, maar wijst erop dat de reclassering alleen een rol kan spelen als het toezicht is opgelegd door de rechter. "Er wordt gemiddeld maar in 25 gevallen per jaar, ongeveer één derde, toezicht opgelegd", weet Rijken. "Dat aantal moet omhoog, want zo'n resocialisatieprogramma kan alleen maar worden uitgevoerd als het wordt opgelegd."

r1jn seksuele uitbuiting

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie