Binnenland
NOS

We gaan weer massaal op vakantie: 'Corona ligt nog niet achter ons, maar het is wel veel minder aanwezig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. We gaan weer massaal op vakantie: 'Corona ligt nog niet achter ons, maar het is wel veel minder aanwezig'

Het aantal Nederlanders dat dit jaar op vakantie wil is toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Meer dan 80 procent van de Nederlanders heeft momenteel vakantieplannen, waar dat vorig jaar rond deze tijd nog 70 procent was. In het NOS Radio 1 Journaal contact met Elsje van Vuuren van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC)

Minder dan een op drie Nederlanders (29 procent) geeft de voorkeur aan een vakantie in eigen land, vorig jaar was dat aandeel nog 39 procent. Vakanties naar Europese bestemmingen zijn het meest in trek.

Zwevende boekers

Net als bij de Fransen en de Duitsers zijn er nog relatief veel Nederlanders die hun vakantie nog moeten boeken (41 procent). Van deze groep is twee derde zich wel al aan het oriënteren op een bestemming. Volgens het NBTC zouden deze "zwevende boekers" geholpen zijn met flexibele annuleringsvoorwaarden.

"Je ziet dat de oorlog in Oekraïne ook nog effect heeft op het reisgedrag", aldus Van Vuuren. "Van de mensen die wachten met boeken, geeft ongeveer 20 procent aan dat de oorlog daar de reden voor is. Opvallend: in Duitsland ligt dat aantal op bijna 40 procent."

Vliegvakanties

Uit de cijfers komt ook naar voren dat Nederlanders weer vaker vliegvakanties overwegen. Het gaat om ruim de helft van de Nederlanders, tegen 41 procent vorig jaar rond deze tijd. Nederland onderscheidt zich daarmee volgens NBTC van andere landen, waar de animo voor een vliegreis nog zou achterblijven.

"We zijn nog niet op het niveau van voor de pandemie. Van volledig herstel is nog zeker geen sprake. We kunnen ook nog niet zeggen dat we corona achter ons hebben gelaten, maar corona is wel in veel mindere mate aanwezig", zegt Van Vuuren. "Waar de afgelopen twee jaar vooral het eigen land populairder was door de belemmeringen, zullen we veel meer naar het buitenland reizen. Ook Nederland zal als bestemming op de lijst staan."

r1jn nbtc

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie