Binnenland
NOS

Welke consequenties heeft bevolkingsgroei voor Nederland?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke consequenties heeft bevolkingsgroei voor Nederland?

Nederland heeft er dit jaar 191.000 inwoners bij gekregen. Dat komt vrijwel volledig door immigratie. Helga de Valk, directeur van demografisch instituut NIDI en hoogleraar migratie in Groningen, vertelt over onze groeiende bevolking in Met het Oog op Morgen.

Welke consequenties heeft bevolkingsgroei op Nederland?

Crisis managen

De Valk vertelt dat de groei van de bevolking vooral door de oorlog in Oekraïne komt. "De grootste groep immigranten betreft de Europeanen. Los van de mensen uit Oekraïne die voor de oorlog zijn gevlucht, komt een deel van die Europeanen hier om te werken, om te studeren, of om de liefde te vinden. Maar er komen bijvoorbeeld ook veel mensen uit India. Dat zijn vooral hoogopgeleide kennismigranten. En er verlieten dit jaar ook minder Nederlanders ons land. Wat ook meespeelt in de groei van onze bevolking, is het effect van de vergrijzende bevolking. Nederland wordt ouder."

Al eerder zagen we in Nederland dat de bevolking enorm groeide door immigratie. "In de jaren '90 hadden we door de Joegoslaviëoorlog ook een grote instroom aan vluchtelingen in ons land. Vaak houdt dat maar 2 jaar aan. Maar het is wél goed om op de lange termijn perspectief te houden en niet alleen deze crises te managen", aldus De Valk.

Creatief nadenken

"We worden allemaal geraakt door de groei van onze bevolking. Betaalbare huizen zijn bijna niet vinden en dat is een van de grootste zorgen waar mensen mee leven in ons land. Ik denk dat het van belang is dat we juist daar structureel beleid op maken. In Nederland hebben we een vrij hoog aantal vierkante meters per persoon, maar we wonen op een klein gedeelte van ons land. Ook het feit dat we meer huishoudens krijgen die bestaan uit één persoon en dat we veel ouderen hebben, draagt daar aan bij. En dat vraagt om een hele andere manier van nadenken", vertelt De Valk.

"Maar het is niet onmogelijk. Of de migratie en bevolkingsgroei volledig te sturen valt, daar zijn wetenschappers het niet over eens. Moet er bijvoorbeeld een bovengrens zijn? Het idee is wel degelijk dat mensen teruggaan. Oekraïners krijgen ook maar een vergunning voor 1 jaar. Maar we moeten nog creatiever gaan nadenken. Hoe je migratie kunt sturen blijft een moeilijk debat", eindigt De Valk.

item oog bevolkingsgroei

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie