Binnenland
AVROTROS

'Puppykamer op universiteit niet goed voor de dieren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Puppykamer op universiteit niet goed voor de dieren'

Tussen het studeren door even knuffelen met een puppy. Vanaf volgende week is het voor studenten aan de Universiteit van Amsterdam mogelijk. De universiteit wil een speciale puppykamer inrichten. Dat zou namelijk stressverlagend werken voor de studenten. Maar is dat andersom ook zo?

Video niet beschikbaar

Volgens Matijn Nijhuis is het helemaal geen probleem. Knuffelen is voor puppy’s namelijk ‘hun eerste levensbehoefte’. Dat zei de nieuwslezer bij Radio 2, toen het nieuws over de puppykamer werd besproken.

Bioloog Midas Dekkers denkt daar anders over. "In veel gevallen kan je beter luisteren naar je biologieleraar en die kan je vertellen dat een eerste levensbehoefte iets is dat strikt noodzakelijk is om in leven te blijven. Eten, drinken en slapen bijvoorbeeld. Knuffelen is pas een tweede, of derde levensbehoefte."

Goed voor studenten, minder voor puppy's

Klopt het wel dat het knuffelen met puppy’s stress terugdringt onder studenten? GZ-psycholoog Nienke Endenburg zegt van wel. “Knuffelen met vriendelijk-uitziende honden vermindert stress, dus ook het knuffelen met puppy’s.” Endenburg is psycholoog bij het departement Dier in Wetenschap en Maatschappij aan de Universiteit van Utrecht. Ze vertelt wat het knuffelen veroorzaakt. "In onze hersenen komen dan stoffen vrij. Een daarvan is oxytocine, dat is een vrouwelijk hormoon. Als je een vriendelijk-uitziende hond knuffelt ga je oxytocine produceren en dat vermindert stress.”

Toch vindt Endenburg de puppykamer geen wenselijke situatie. “De kamer geeft een ontzettende hoeveelheid prikkels. Het zal zeker bij studenten stress verminderen, maar ik denk dat het bij de puppy’s veel stress zal geven. Puppy’s slapen namelijk heel veel en moeten zich nog helemaal ontwikkelen. In het kader van dierenwelzijn vind ik dit geen goede situatie.”

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie