Binnenland
KRO-NCRV

Peter R. de Vries: 'Als internetslachtoffer sta je overal voor een dichte deur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter R. de Vries: 'Als internetslachtoffer sta je overal voor een dichte deur'

Naar aanleiding van een petitie die Peter R. de Vries in 2016 startte, debatteert de Tweede Kamer vandaag over de aanpak van internetpesten. Volgens de misdaadverslaggever moeten internetslachtoffers beter beschermd worden. "Nu sta je als slachtoffer overal voor een dichte deur."

In 2016 werd de petitie razendsnel door 150 duizend mensen ondertekend, terwijl slechts 40 duizend handtekeningen nodig zijn om een burgerinitiatief naar de Kamer te brengen. Vandaag staat het onderwerp op de agenda. De Vries: "Het duurt lang en internetcriminaliteit raast voort."

Dichte deur

Met 8 van de 10 aangiftes over internetcriminaliteit gebeurt niks, vertelt De Vries. Wanneer slachtoffers gedupeerd worden op grote internetplatforms zoals Marktplaats of Facebook en ze aan de bel trekken, blijft de deur dicht. Deze platforms verschuilen zich volgens De Vries achter eigen opgestelde gebruikersvoorwaarden. "Dus sta je met lege handen."

De platformen zijn 'buitengewoon onwillig'. Een sociaal medium als Facebook erover bellen gaat niet zomaar. Begrijpelijk volgens De Vries, want als een fractie van de miljoenen gebruikers zou bellen, zijn complete callcenters nodig. "Grote internetplatforms hebben geen belang gedupeerden ter willen te zijn. Het is enorm veel werk en het kost geld."

Rechtsgang

Minister Sander Dekker heeft aangegeven dat hij wil inzetten op het sneller offline halen van schadelijke filmpjes en foto's. Heel belangrijk volgens De Vries, want van seksfilmpjes maar ook andere informatie is het "fijn dat het uiteindelijk toch verdwijnt".

De procedure voordat het offline gehaald kan worden is nog altijd te langzaam en te kostbaar, doordat er een rechter aan te pas moet komen. Dat terwijl de meeste slachtoffers de stap naar de rechtsgang niet maken, volgens De Vries. "Het slachtoffer heeft recht om te weten wie het heeft gedaan, wie die streek geleverd heeft."

Ook wil Dekker in gesprek met sociale media over daderinformatie. "Ik moet diep zuchten van dat soort uitlatingen", zegt De Vries. "Ondertussen tikt de tijd verder en zijn er jaren verstreken. Er moet meer gebeuren om de rechtspositie beter te waarborgen."

Spraakmaker: Peter R. de Vries over burgerinitiatief Internetpesters

Ster advertentie
Ster advertentie