Rob Jetten: 'Veel onbewust racisme in Nederland'
- Nieuws
- Rob Jetten: 'Veel onbewust racisme in Nederland'
Deze hele week zijn er in Nederlandse steden demonstraties tegen racisme. Volgens Rob Jetten van D66 is het belangrijk om het debat over racisme te voeren, omdat er in Nederland volgens hem veel sprake is van "onbewust racisme" en discriminatie.
Onlangs plaatste het D66-kopstuk een video over homohaat en hij ontdekte dat veel mensen niet beseffen dat ze kwetsend of discriminerend reageren. Woorden of grapjes kunnen een enorme impact hebben, zegt Jetten. "Soms zit het al in een subtiel geintje dat kwetsend is en dat niemand daar dan wat van zegt", vertelt hij in Spraakmakers.
Jetten denkt dat mensen soms schrikken van zichzelf wanneer ze geconfronteerd worden met hun eigen vooroordelen over iemand met een zwarte huidskleur of wanneer ze schelden met het woord homo.
Politieke debat
Deze protestacties maken dit onbewuste racisme bespreekbaar. De stap naar minder racisme begint bij meer informatie, voorlichting en onderwijs. "Begrijpen wat de Nederlandse geschiedenis ten aanzien van slavernij en zwarte Nederlanders is."
Ook wil hij het politieke debat hierover aangaan en moet een harde aanpak volgen daar waar racisme echt wordt aangetoond.
'Erkennen dat er racisme is'
Hanneke Felten is onderzoeker bij Movisie en doet al jaren onderzoek naar discriminatie in Nederland. "We zullen moeten erkennen dat het voorkomt en dan moeten kijken wat we eraan moeten gaan doen. Dat vraagt om inzet en verandering."
Ze is optimistisch omdat er volgens haar al veel bouwstenen voor een aanpak klaarliggen. "Wat werkt is de vooroordelen verminderen en stereotypen aanpakken." Dat kan door onderwijsprogramma's, maar ook vooral door naar verhalen te luisteren van mensen die met discriminatie te maken hebben. "Als je het nooit meemaakt, dan is het moeilijk voor te stellen."
"Het is voor mensen een moeilijk thema, maar we moeten er vanuit aan dat het gros van de mensen bewust of onbewuste stereotype hebben." De oplossing van racisme en discriminatie gaat volgens haar minder over de termen, maar over het stellen van sociale normen. "Als je denkt dat het normaal is om bepaalde groepen te discrimineren, ben je eerder geneigd het zelf ook te doen."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.