Binnenland

5 vragen over: oliebedrijven dumpen gif in buitenland

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over: oliebedrijven dumpen gif in buitenland

Brandstoffen die te giftig zijn volgens Europese normen, worden wel uitgevoerd naar Afrika. Met alle gezondheidsgevolgen van dien. De Inspectie Leefomgeving wil dat dit stopt. In Blok&Toine 5 vragen aan Bram van Liere van Milieudefensie.1. Om welke bedrijven gaat het?

De Inspectie voor de Leefomgeving noemt de bedrijven die dit nu doen niet bij maar. Drie jaar geleden ging het onder meer om Shell, BP en Chervron, die zich bezig hielden met dit soort praktijken, zegt Van Liere.

2. Wat voor giftige stoffen worden er geëxporteerd via die brandstoffen?

"Heel veel zwavel, veel meer dan wij zouden toestaan en heel veel amalgaam. Bedrijven zeggen 'we mogen dit doen volgens de huidige regels', maar anderzijds kun je ook stellen dat het niet mag om giftig afval op de markt van een ander te dumpen. Want wat niet gezond is voor onze eigen mensen, is ook niet gezond in andere continenten."

Vraag 3. Wat voor schadelijke gevolgen kunnen die stoffen hebben voor mensen?

"Wanneer je zwavel verbrandt, krijg je enorm veel fijnstof. Dat ademen mensen in op plekken waar veel auto's rijden in West-Afrikaanse landen. Daar krijg je kanker van, hart- en vaatziekten en uiteindelijk ga je er dood aan."

Vraag 4. In 2006 was er het schip de Probo Koala. Vanuit de Amsterdamse haven bracht dit schip giftig afval naar Ivoorkust. Tien mensen gingen er aan dood, duizenden werden ziek. Wat is er sindsdien veranderd?

"Het grote verschil tussen toen en nu, is dat wat er met de Probo Koala gebeurde, illegaal was. Wat er nu gebeurt valt binnen de regels."

Vraag 5. Wat moet er gebeuren?

"We moeten hier korte metten mee maken. Als we het hier niet willen hebben, dan moeten we het ook niet in andere landen verkopen. De bedrijven die dit blijven doen moeten we met stevige sancties aanpakken."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie