Binnenland

Drukte op de stranden en in de parken? Hier kom je geen mens tegen

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drukte op de stranden en in de parken? Hier kom je geen mens tegen

De stranden en parken waren overvol met Hemelvaartsdag. Nu we door de coronacrisis gedwongen worden om vooral recreatie te zoeken in eigen land, lijkt Nederland ineens heel klein. Maar er zijn nog zeker plekken waar je niemand tegenkomt. Zes tips in Met Het Oog op Morgen:

Diederik Samwel schreef het boek Onderschat Nederland, waarin hij 80 plekken onontdekte parels op eigen bodem beschrijft. En oud-Oog-presentator John Jansen van Galen is fervent wandelaar. Ze geven allebei drie tips voor wie op pad wil, maar niet zit te wachten op mensenmassa's.

1. Helderse Duinen

"Je komt dit tegen op weg naar de boot naar Texel", vertelt Samwel. "Voor je daar bent, sla je linksaf en sta je in een prachtig natuurgebied van duinen en naaldbos. Er lopen Schotse hooglanders en het krioelt er van de dieren en vogels. En waarschijnlijk kom je er ook niet al te veel andere mensen tegen."

2. Bargerveen

Samwel: "In Zuidoost-Drenthe ligt dit prachtige moerasgebied. Staatsbosbeheer heeft het fantastisch onderhouden en misschien is dit ook een goede tips voor de Duitse vakantiegangers. Het is groot, rustig en uitgestrekt."

De koning ging je in 2018 al voor in het Bargerveen

3. Heijplaat in Rotterdam

"Pak de fiets, waterbus of watertaxi naar dit stukje Rotterdam", vertelt Samwel. "Je kan er genieten van de architectuur, goed wandelen en er zitten allerlei ateliertjes. En het mag eigenlijk niet, maar als je voorzichtig doet, kan je ook nog wel een duik in de Maas nemen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4. Noorder IJplas

"Je verwacht het misschien niet aan de rand van Amsterdam, maar hier heb ik gisteren rustig gewandeld", vertelt Jansen Van Galen. "Aan de ene kant heb je de plas en aan de andere kant de stoere schepen in het Noordzeekanaal. Het is industrieel, maar al die ruimte is prachtig en er was niemand."

5. Ilpendam

"Hier vind je een uitgestrekt veenweidegebied in Waterland", zegt Jansen Van Galen. "Ik heb hier karpers zien paren in een poldersloot. Het zijn wel smalle weggetjes, dus je moet oppassen voor langsrazende sportfietsers, maar er zijn bijna geen wandelaars. Een deel is nu wel afgesloten vanwege het broedseizoen."

6. De Hoge Veluwe

Jansen Van Galen: "Dit gebied is zo gigantisch groot dat je er nog steeds lange eenzame tochten kan maken. Op zoek naar edelherten en moeflons. Het is natuurlijk erg bekend, maar je moet gewoon stukken buiten de hotspots opzoeken."

In de zomer kleurt de heide paars op de Veluwe

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie