Binnenland
NOS

Vaccinatie Twijfel Telefoon krijgt landelijk telefoonnummer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaccinatie Twijfel Telefoon krijgt landelijk telefoonnummer

Het telefoonnummer werd eind vorige maand opgericht door internist Robin Peeters van het Erasmus MC in Rotterdam. Nu sluiten de universitaire ziekenhuizen van Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en Maastricht zich aan bij het initiatief. Het nieuwe nummer moet ervoor zorgen dat de lijn beter bereikbaar wordt.

Nummer voor twijfelaars vaccinatie wordt landelijk

“We waren onder de indruk van het enorm aantal belletjes dat we kregen”, vertelt initiatiefnemer en internist aan het Erasmus MC Robin Peeters in het NOS Radio 1 Journaal. In de twee ochtenden per week dat het nummer bereikbaar was, kregen de callcentermedewerkers tussen de 600 en 700 telefoontjes per ochtend. “Er is toch een enorme behoefte.” Doordat de andere ziekenhuizen ook meedoen met het nummer, kan de lijn dagelijks geopend worden.

Twijfelaars

Peeters denkt op basis van gesprekken in de spreekkamer dat de groep twijfelaars onder ongevaccineerden groter is dan mensen die fel tegen het vaccin zijn. "Maar of die mensen daadwerkelijk allemaal gaan bellen, weet je natuurlijk nooit van tevoren. Wat dat betreft, is het wel een stuk meer dan gedacht."

Bellers

De mensen die bellen zijn, volgens Peeters, in te delen in drie categorieën. Ten eerste zijn er mensen die vragen hebben over hun eigen medische situatie. "Bijvoorbeeld wanneer iemand regelmatig last heeft van migraine en zich afvraagt of een vaccinatie dat verergert." Ook zijn er veel vragen over zwangerschappen en vruchtbaarheid in combinatie met het vaccin. Als laatste worden veel vragen over bijwerkingen gesteld.

Bij de telefoonlijn vragen ze niet of de bellers zich nu laten vaccineren. Wel vertellen deze mensen wel aan hem dat ze zich nu laten vaccineren. “We horen wel vaak terug: dankjewel, dit is wat ik nodig had. Ik ga nu een afspraak maken.” Zo belde ooit een koppel die onderweg was naar een vaccinatie locatie, maar onderweg toch twijfels kreeg. “Na het gesprek aan de telefoon, besloten ze om toch door te rijden naar de locatie.”

Onvoldoende

Peeters denkt dat men te weinig heeft gerealiseerd dat voorlichting van het vaccin niet iedereen bereikt. "Een deel van de mensen is toch afhankelijk van andere informatiebronnen. Op Facebook en Whatsapp gaat zo veel tegenstrijdige informatie rond. Er zijn ook zo veel onzinverhalen, dat er behoefte is aan een onafhankelijk advies”, legt hij uit.

Succes

De initiatiefnemer denkt dat het een goed iets is dat het nummer losstaat van de overheid. “We merken dat artsen toch gezien worden als onafhankelijk en mensen vinden het fijn om niet aan de overheid en de instanties te vragen hoe het zit. De kracht is echt dat mensen anoniem aan een dokter hun vragen kunnen stellen.”

Vanaf 23 december kan iedereen met twijfels en vragen over het nemen van een vaccin bellen naar 088-7555777.

RJN vaccinatie twijfel telefoon

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie