Binnenland
KRO-NCRV

Forse toename verkeersdoden: 'Er is weinig respect voor andere weggebruikers'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Forse toename verkeersdoden: 'Er is weinig respect voor andere weggebruikers'

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in ons land. Het streven is om het aantal verkeersslachtoffers te halveren in 2030, maar het tegenovergestelde gebeurt, het aantal dodelijke slachtoffers heeft het recordaantal van 578 bereikt. "Onacceptabel", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen in Spraakmakers.

Afleiding

Volgens de politie moeten lokale overheden en provincies ingrijpen op de wegen waar ze verantwoordelijk voor zijn. En de politie moet meer geld krijgen, zodat ze onder andere kunnen handhaven op alcohol. Jos Schomaker, statenlid voor de PvdA in Drenthe, denk dat er ook beter gehandhaafd moet worden op mobiel-gebruik achter het stuur. "Heel vaak is afleiding de oorzaak van ongelukken", zegt hij. Even niet opletten kan volgens hem grote gevolgen hebben. "In drie seconden ben je een voetbalveld verder."

Mentaliteit

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is het hoge aantal verkeersdoden een gevolg van de mentaliteit van weggebruikers. "Mensen zijn heel erg met zichzelf bezig in het verkeer. Je kan slachtoffer worden van de mentaliteit van een ander", zegt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie