Binnenland
NOS

Rotterdam onrustig na nederlaag Feyenoord: 'Puur en alleen uit op confrontatie met de politie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rotterdam onrustig na nederlaag Feyenoord: 'Puur en alleen uit op confrontatie met de politie'

De politie in Rotterdam heeft na de nederlaag van Feyenoord in de finale van de Conference League bij ongeregeldheden 72 mensen opgepakt. Meer arrestaties worden verwacht. Verslaggever Jeroen de Jager zag het gebeuren. In het NOS Radio 1 Journaal zijn reportage.

In aanloop naar en tijdens de wedstrijd was de sfeer volgens de politie goed. Maar na afloop ontstonden in het centrum her en der opstootjes, waarbij met vuurwerk en fakkels werd gegooid. Ook werden er spullen vernield.

Kat-en-muisspel

"We zien een klein brandje in een vuilnisbak. We zien de politie zenuwachtig rondrijden om te kijken waar het zich afspeelt, waar ze moeten zijn. Twee stewardessen met rolkoffertjes rennen naar de ingang van het hotel", ziet De Jager. "Ze hadden waarschijnlijk niet verwacht dat ze hierin terecht zouden komen. Er is een charge gaande, mensen beginnen ineens te rennen. De menigte wordt door de politie verspreid om te voorkomen dat het verder uit de hand loopt."

"Jongeren zijn puur en alleen uit op een confrontatie met de politie. Ze zijn steeds aan het zoeken waar ze de politie kunnen uitdagen. Ze rennen weg, verzamelen zich weer en lopen weer terug. Zo gaat het even op en neer. Ze maken er een puinhoop van", beschrijft De Jager. "Uiteindelijk is het toch een kwestie van teveel drank volgens mij, teveel testosteron bij de jongens. Ze willen een kat-en-muisspel met de politie spelen, totdat ze naar huis gaan of gearresteerd zijn."

Waterkanonnen

"De menigte heeft zich verplaatst richting het Hofplein en wordt nu ingesloten. Ik zie vanaf de Coolsingel waterkanonnen aankomen. Paarden zijn er nu bijgekomen. Het is jammer dat zo'n avond zo moet eindigen", zegt De Jager. Op verschillende plaatsen greep de politie in, zoals op de Coolsingel, het Hofplein en het Weena. Rond 01.00 uur keerde de rust in de stad terug.

r1jn rellen feyenoord

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie