Binnenland
KRO-NCRV

'Sociaal contact is essentieel, vergelijkbaar met de behoefte aan water'

foto: Ezra Jeffrey-Comeaufoto: Ezra Jeffrey-Comeau
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sociaal contact is essentieel, vergelijkbaar met de behoefte aan water'

"Sociaal contact is essentieel", zegt sociaal psycholoog Paul van Lange in Spraakmakers. Hij vergelijkt het met de behoefte aan water. Een tekort heeft invloed op de kwaliteit van leven en de levensduur. Juist nu hebben ouderen, maar zeker ook jongeren een tekort aan 'vitamine s'.

"Als we geen sociaal contact hebben leveren we zoveel in", zegt Van Lange. Het gaat niet alleen om de gezellige momenten, maar ook om het gevoel van veiligheid en steun dat in deze tijd zo hard nodig is. "Mensen zijn sociale dieren. Onderzoek laat zien dat de kwaliteit van je sociaal netwerk effect heeft op hoe je in je vel zit, je weerstand en hoe oud je wordt." Het gaat daarbij om contacten buiten het gezin, zoals vrienden en collega's.

Maatwerk

Van Lange hoopt dat nagedacht gaat worden over maatwerk in verpleeghuizen, zodat één op één contact weer mogelijk zal zijn. De mensen die daar wonen, hebben behoefte aan dagelijks contact.

"Dat zijn belangrijke zaken in het leven en dat wordt ontnomen in tijd van onzekerheid. Het is natuurlijk erg als je partner voor decennia lang en je eigen kinderen je niet mogen bezoeken. En voor begin dementerend, dat je niet eens weet waarom."

Jongeren onderbelicht

De groep van tussen de 18 en 30 jaar oud wordt volgens Van Lange onderbelicht. "Het zijn mensen die soms alleen wonen, mensen waarvan we denken dat ze vitaal zijn, die leveren enorm veel in." Deze groep is volgens de sociaal psycholoog gericht op sociale interactie en heeft behoefte aan ravotten, uitgaan en daten – het is waar hun leven uit bestaat. "Jongeren zijn ook minder kwetsbaar, dus voor hen zijn de offers zwaarder."

Theatermaker Diederik van Vleuten vult hem aan. Zijn 17-jarige dochter zit in haar eindexamenjaar en had met het sluiten van de scholen ineens haar laatste schooldag gehad. "Alle dingen die bij een geslaagd examen horen, is zij kwijt. Dat is treurig dat sociale aspect."

Zijn zoontje viel het zwaar toen hij hoorde dat de voetbaltraining niet doorging. "In het kader van de wereldproblematiek zijn het kleine dingen, maar voor kinderen zijn het grote dingen."

Diederik van Vleuten en Paul van Langen over vrijheid - deel 2

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie