Binnenland
BNNVARA

Hoe praat je met kinderen over corona?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe praat je met kinderen over corona?

Het coronavirus houdt ouders en kinderen thuis, maakt winkels leeg, en mensen ziek. Iedereen heeft vragen en zorgen, en dat geldt ook voor de jongsten onder ons. Hoe vertel je je kinderen over corona? Kinderpsychiater en opvoedkundige Tischa Neve raadt aan in De Nieuws BV: "Praat er niet de hele dag over."

Melina den Hollander is moeder van twee zoontjes van drie en vijf. Vooral haar oudste, Bowie, is bezorgd en heeft veel vragen. Hij vindt het gek om niet naar school te gaan en hij mist zijn vriendjes. "Ik vind het soms lastig om hem het goed uit te leggen zonder hem bang te maken", vertelt Den Hollander.

'De nieuwe ziekte'

Haar oudste zoon kwam zelf met het idee om een filmpje op te nemen voor zijn vriendjes om te laten zien dat het goed met hem gaat en zo in contact te blijven: "Een hele creatieve oplossing van hem." Den Hollander noemt corona thuis 'de nieuwe ziekte'. Den Hollander: "Dat 'nieuwe' helpt ons omdat wij nu ook niet overal het antwoord op hebben."

Den Hollander is niet de enige. Kinderpsychiater en opvoedkundige Tischa Neve merkt dat veel ouders op zoek zijn naar praktische adviezen. Haar belangrijkste tip: "Praat niet de hele dag over corona. Ook niet als volwassenen onder elkaar. Kinderen horen alles, en zijn ook heel gevoelig voor ongerustheid en angst van hun ouders."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Verzand niet in details'

Vanaf de leeftijd dat ze naar school gaan kan je het goed bespreken met je kinderen, aldus de kinderpsycholoog. "Maar vertel een duidelijk verhaal. Verzand niet in details en houd je toon geruststellend", adviseert ze.

Die geruststellende toon probeert ook het Jeugdjournaal aan te houden in de berichtgeving. "We proberen zo goed mogelijk uit te leggen wat er aan de hand is", vertelt presentator Joris Marseille.

"We willen de kinderen vooral niet onnodig ongerust maken. Dan doen we door keuzes te maken over waar wel en niet over berichten. Over de gebeurtenissen in Italiaanse ziekenhuizen hebben we bijvoorbeeld geen verslag gedaan."

Corona in Jeugdjournaal

De afgelopen dagen stonden alle uitzendingen van Jeugdjournaal volledig in het teken van corona en mochten kinderen vragen stellen aan politici. "Kindervragen zijn vaak heel helder en duidelijk. Zoals: 'gaat de mei-vakantie nog wel door?'. Wij maken verhalen die in hun belevingswereld passen."

'Kinderen zijn omdenkers eersteklas'

Volgens Neve is het belangrijk om op gezette tijden met je kinderen over corona te praten. "Want: denk niet dat ze er niet mee bezig zijn, als ze het er niet over hebben. Dus check het bij ze. En praat er op gezette tijden over, zoals tijdens of na het Jeugdjournaal. Maar: beperk de informatiestroom ook. Net als voor jezelf. Anders word je er te veel in meegezogen."

Een laatste advies van de kinderpsycholoog: "Lift met je kinderen mee. Kinderen zijn omdenkers eersteklas en kunnen zich goed verliezen in het moment. Doe met ze mee. Ga discodansen, een potje voetballen of een spelletje spelen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie