Binnenland
NOSNTR

Hoe kijken jongeren met een Indische achtergrond naar het rapport over geweld in Indonesië?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kijken jongeren met een Indische achtergrond naar het rapport over geweld in Indonesië?

Het rapport over het geweld tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog maakt in Nederland veel reacties los, en die reacties zijn heel uiteenlopend. Maar hoe wordt er onder de jongere generatie Nederlanders met een Indische achtergrond naar die conclusies gekeken?

Hoe kijken jongeren met een Indische achtergrond naar het rapport over geweld in Indonesië?

“Ik kan er niks anders van vinden dan vreselijk”, vertelt Paul Toorop in Nieuws & Co. Hij is derde generatie met een Indische achtergrond en vindt de conclusies van het rapport vreselijk. “Dit mocht niet gebeuren.”

Praten

Toorop vindt het een goede zaak dat het geweld van de Nederlandse staat in Indonesië tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog is onderzocht. Hij wil graag dat het onderzoek een beginpunt is. “Ik hoop dat het een gesprek start, het moet meer zijn dan alleen een onderzoek.”

Thuis werd er namelijk niet veel gesproken over wat er gebeurd was in Indonesië. “Er werd niet over gepraat. Je wist het gewoon niet.” Nu jaren later wil hij er graag achter komen wat zijn grootouders hebben meegemaakt in het land. “Na het overlijden van mijn opa wilde ik graag weten wat er nou is gebeurd, maar dan is het eigenlijk al te laat”, legt hij uit.

Rapport

Er wordt vaker verteld dat er weinig wordt gesproken over Onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. Het rapport zal ook in zijn eigen familie het gesprek niet verder brengen. “Je praat er wel even over. Iedereen vindt het erg, maar verder dan dat komt het niet.”

Het niet praten over onderwerpen werkt, volgens Toorop, vaak ook door in de levens van Nederlanders met een Indische achtergrond. “Ik zeg eigenlijk nooit wat ik echt wil. Er is altijd een randje van: is dit wel mijn plek en moment om wat te zeggen? Er is een soort van terughoudendheid en dienstbaarheid naar de ander. Terwijl dat soms niet eens het geval is.”

NC derde generatie over rapport

Ster advertentie
Ster advertentie