Binnenland
NOSNTR

D-Day voor Theresa May: weet ze de brexitdeal door het kabinet te loodsen?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. D-Day voor Theresa May: weet ze de brexitdeal door het kabinet te loodsen?

Een brexitakkoord lijkt heel wat. Maar de Britse premier Theresa May is er nog lang niet. Ze moet haar ministers nog vragen om de conceptdeal goed te keuren. Dat doet ze tijdens het kabinetsberaad dat nu plaatsvindt.. Het NOS-radioprogramma Nieuws en Co praat je gedurende de hele uitzending bij.

Vraag is of de ministers instemmen, want de voorlopige deal is met kritiek ontvangen. The Guardian zag de ministers aankomen, en schreef: "of deze ministers zijn uitstekende pokerspelers, of ze kijken er echt niet naar uit om met de premier over de brexitdeal te praten".

Christopher Hope, politiek verslaggever bij The Daily Telegraph, twittert dat hij gehoord heeft dat er vandaag twee Britse ministers op zullen stappen: Penny Mordaunt (ontwikkelingssamenwerking) en Esther McVey (werk en pensioenen). Correspondent Suse van Kleef: "Er gaan ook geruchten dat minder prominente ministers willen opstappen."

Correspondent Suse van Kleef over het kabinetsberaad

Lagerhuis

De Britse premier May heeft in het Lagerhuis het voorlopige akkoord over de brexit verdedigd. Haar wekelijkse vragenuur was kort voor het kabinetsberaad over de deal. Met speculaties in de Britse media over het mogelijke vertrek van verschillende ministers, lijkt de bijeenkomst in het parlement een belangrijke graadmeter voor de toon van het kabinetsberaad.

May heeft geen details gegeven over het concept-akkoord met Brussel, dat volgens Britse media zo'n 500 pagina's telt. Wel sluit ze uit dat er een tweede referendum komt over de brexit. "Er was een referendum en het volk heeft gestemd voor een vertrek. Dat is wat de regering gaat leveren." Voor zo'n nieuwe stemming gaan zowel binnen als buiten Mays partij stemmen op.

Mogelijk komt de conservatieve premier morgen met een uitgebreide verklaring over de deal.

Ster advertentie
Ster advertentie