Binnenland
NTRPowNed

Duurzaamheid in jouw wijk: zó kan het ook

foto: Skyline Arnhem, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duurzaamheid in jouw wijk: zó kan het ook

In de Arnhemse wijk Alteveer-Cranevelt wisselen bewoners helemaal vrijwillig advies en kennis uit over hoe je jouw wijk en woning kunt verduurzamen. Wat de bewoners opvalt: naast duurzaamheid zorgt dit ook voor verbinding in de wijk, vertellen Rob Groen en David Berg in 5 Dagen.

5 Dagen... vanuit de meest tevreden wijk in Nederland

Dit lijkt tekenend te zijn voor de wijk die in onderzoek van buurtplatform Nextdoor en de Vrije Universiteit Amsterdam naar voren is gekomen als meest tevreden wijk van Nederland. In de wijk worden buitengewoon veel activiteiten voor en door bewoners georganiseerd.

Saamhorigheid

Platform Duurzaam Cranevelt organiseert verschillende activiteiten om de wijk zo duurzaam mogelijk te maken. Dit is een van de redenen waarom mensen het hier fijn vinden om te wonen, ziet Rob Groen. "Als je je huis verduurzaamt zit je er ook comfortabeler bij. Het wordt aangenamer in je woning, je luchtkwaliteit in huis wordt beter, je energierekening daalt. Op meerdere vlakken heeft het positief effect."

Zo’n initiatief zorgt er uiteindelijk voor dat buurtbewoners met elkaar in contact komen en dat ze het gevoel hebben dat er saamhorigheid is in hun wijk. Een idee voor andere plekken in Nederland, vinden ze.

Gratis analyse met infraroodcamera

Dankzij Rob en David kunnen mensen zich aanmelden voor een gratis analyse van hun huis met een infraroodcamera, om te zien waar verdere isolatie nodig is. "Er ontstaat heel veel uitwisseling van informatie, en mensen gaan elkaar ontmoeten. Dat is hartstikke leuk. En wij leren daar vervolgens ook weer van", vertelt Groen.

'Opeens was er vertrouwen en contact'

"Dit gaat over vertrouwen", vertelt David Berg. "Ik herinner me nog goed dat ik een keer met een warmtecamera liep. Ik was bij iemand thuis en die man keek wat wantrouwend aan. Hij had niet door dat wij vrijwilligers waren."

"Toen ik uitlegde wat we gingen doen, kreeg ik een arm om me heen. Hij vond het heel mooi om te ervaren dat het niet een of ander commercieel bedrijf was, of een gemeenteambtenaar. Opeens was er vertrouwen en contact."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie