Binnenland
NOS

Onderzoek CBS: Nederlanders worden steeds kleiner

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek CBS: Nederlanders worden steeds kleiner

Nadat Nederlanders jarenlang langer zijn geworden, neemt de gemiddelde lengte alweer geruime tijd af. Vrouwen die in 2001 zijn geboren, zijn gemiddeld 1,4 centimeter korter dan de generatie uit 1980, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij mannen is het verschil 1 centimeter.

Bij mannen is het verschil 1 centimeter. Vrouwen die in 2001 zijn geboren, zijn gemiddeld 169,3 centimeter lang, mannen 182,9 centimeter. De krimp komt deels door immigratie van gemiddeld minder lange mensen. Maar de gemiddelde groei stagneerde volgens het CBS ook onder mensen bij wie beide ouders of alle grootouders in Nederland zijn geboren.

'Je wordt aangestaard'

"Gelukkig is er in Nederland veel aandacht voor lange mensen, vergeleken met twintig jaar geleden. Want we blijven wel het langste volk ter wereld", zegt René Lochtmans van de Klub Lange Mensen. "Het openbaar vervoer houdt er steeds meer rekening mee en er zijn nieuwe bouwnormen gesteld. Maar je merkt pas echt dat je lang bent in het buitenland, omdat je soms wordt aangestaard."

Nederlanders hoeven de titel van 'langste volk ter wereld' niet op te geven. Vorig jaar was ruim een op de vijf jonge mannen minstens 190 centimeter lang en 7 procent was langer dan 195 centimeter. Onder vrouwen haalde bijna een op de tien minstens 180 centimeter. Tussen regio's zijn opvallend grote verschillen, meldt het CBS. Zo is een jonge Fries al jarenlang zo'n 3 tot 3,5 centimeter langer dan een jonge Limburger.

Opvolgers

Wereldwijd zitten mannen uit Montenegro, Estland en Bosnië en Herzegovina de Nederlandse mannen op de hielen. Mannen uit die landen zijn net als Nederlanders gemiddeld langer dan 182 centimeter. Bij vrouwen zijn enkel Montenegrijnsen net als de Nederlandse vrouwen gemiddeld langer dan 170 centimeter.

De kleinste mannen komen uit Oost-Timor, Laos, de Salomonseilanden en Papoea-Nieuw-Guinea, met lengtes tussen gemiddeld 160 en 163 centimeter. De kleinste vrouwen komen uit Guatemala, Bangladesh, Nepal en Oost-Timor (151 tot 153 centimeter).

Lange mensen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie