Binnenland

Tom Dumoulin gaat titel Giro d'Italia verdedigen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Dumoulin gaat titel Giro d'Italia verdedigen

Wielrenner en Sportman van het Jaar Tom Dumoulin gaat komend jaar opnieuw de Giro d'Italia rijden. Dit jaar won hij als eerste Nederlander ooit deze wielerwedstrijd. Wielercommentator Gio Lippens en Thomas Rieff, oud ploeggenoot en vriend van Dumoulin, blikken terug op deze memorabele overwinning en kijken vooruit naar 2018.

Hij beslist pas na de Giro of hij ook in de Tour de France aantreedt. "Hij kan nooit in beide rondes voor het klassement gaan", legt Lippens uit. "In Italië willen ze natuurlijk dat hij zijn titel komt verdedigen. Ik denk dat hij in die ronde gaat knechten en tijdens de Tour voor het klassement gaat. "

Dumoulin hield zich de afgelopen weken op de vlakte over zijn keuzes voor 2018. "Ik weet het al, maar ik ga het nu niet zeggen", zei de kopman van Sunweb eind vorige maand na de presentatie van het Giro-parcours in Milaan. Inmiddels heeft hij met de ploegleiding dus de knoop doorgehakt.

De Giro start volgend jaar 4 mei in Jeruzalem. De renners werken drie etappes in Israël af en reizen vervolgens naar Italië. Er staan in totaal zeven aankomsten bergop en twee tijdritten op het programma, die iets meer dan 44 kilometers tellen. Dat zijn er minder dan in de Tour de France. Daarin gaan 66 kilometer tegen de klok, waarvan 35 in een ploegentijdrit.

Winnaar Giro

De Ronde van Spanje was voor Tom Dumoulin dit jaar net zo spannend als in 2015. Die duurde toen net 1 bergetappe te lang. "Hij verspeelde in de laatste week zijn koppositie aan Fabio Aru en tuimelde uit de top 3", zegt Lippens.

Dit jaar zei Dumoulin tegen zijn vriend Thomas Rieff: "'Als ik tot plaats 5 rijd, dan ben ik al super tevreden.' Maar dat was misschien ook wel om de druk van zichzelf af te houden. Ik was mezelf ook bewust van het sterke deelnemersveld en had hem zelf ook rond plaats 5 geschat." Dat Tom de Giro zou winnen had hij niet verwacht.

"Hij is de eerste Nederlander, sinds Joop Zoetemelk in 1980 de Tour de France, die een ronde heeft gewonnen. Mentaal is hij ijzersterk geworden en hij heeft bewezen dat hij instaat is om zo'n ronde tot een goed einde te brengen. Hij heeft een visie om de beste te willen zijn", aldus Lippens.

Beroemd

Maar met beroemde Nederlander zijn heeft Dumoulin helemaal niks en daar heeft hij het ook lastig mee. "Hij is bescheiden en houdt zich liever op de achtergrond", vertelt Rieff. "Hij heeft er zelfs een hekel aan om bekende Nederlander te zijn", vult Lippens aan. "Hij haat het om herkend te worden en dat mensen iets van hem willen. Hij kijkt mensen ook niet meer aan als hij over straat loopt. Door Maastricht loopt hij vaak met z'n hoofd naar beneden om mensen niet te hoeven aan kijken."

Hoogtekamer

In klimmen is Dumoulin volgens de heren erg verbeterd door vaker op intensieve hoogtestage te gaan. "Daarnaast is zijn slaapkamer zo verbouwd dat hij een hoogtekamer thuis heeft. Er staat een tank in de garage en die pompt steeds zuurstofarme lucht in zijn slaapkamer. Dat heeft hetzelfde effect als op 2000 meter hoogte te zitten. Dat kan geen kwaad. Zo worden er meer rode bloedlichaampjes aangemaakt."

Dumoulin is heel ambitieus en wil het liefst alle 3 de grote rondes winnen. "Als dat zo is, dan staat Nederland helemaal op z'n kop."

Wil je de overwinning van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia nog een keer beleven? Bekijk deze compilatie met het radio commentaar van Gio Lippens:

Video niet beschikbaar

Luister naar het gesprek met Gio Lippens in het NOS Radio 1-Journaal, waarin hij terugblikt op afgelopen sportjaar:

Gio Lippens over Tom Dumoulin

Met persoonlijke gesprekken bij grote nieuws- en sportgebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden, brengt NPO Radio 1 drie dagen lang Het Geluid Van 2017.

Ster advertentie
Ster advertentie