Binnenland
NOS

Wilders: drie grootste partijen moeten praten om kabinet te vormen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wilders: drie grootste partijen moeten praten om kabinet te vormen

De drie grootste partijen moeten na de verkiezingen samen gaan praten om te kijken of ze een kabinet kunnen vormen. Ook al heeft de VVD gezegd niet met de PVV te willen samen werken, de partijen zijn dat wel verplicht aan de kiezers. Dat zei Geert Wilders, leider van de grootste oppositiepartij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

'Ondemocratisch'

PVV-leider Wilders noemde het "ondemocratisch" dat Rutte al heeft gezegd dat de VVD niet met de PVV wil samenwerken. In januari 2017 zei Rutte ook al niet met Wilders te willen samenwerken vanwege de uitspraken van Wilders over rechters en Marokkanen. Die opmerkingen staan volgens Rutte haaks op de waarden van Nederland en de rechtsstaat. Half februari zei Rutte op de vraag over samenwerking: "Nee, nog steeds niet."

Kiezer is baas, niet Rutte

"De kiezer is de baas en niet Mark Rutte", zei Wilders vanmorgen op NPO Radio 1. De PVV-voorman is bereid verantwoordelijkheid te nemen. "We hebben al eerder laten zien dat we dat willen" zegt Wilders. Hij noemde partijen op voorhand uitsluiten opnieuw "heel ondemocratisch". Als de kiezer de PVV heel groot maakt denkt Wilders dat Rutte wel "een toontje lager" zal zingen. Wilders noemde Rutte ook een "machtspoliticus pur sang" die meer waarde hecht aan zelf aan de macht blijven dan het belang van Nederland. "Vandaag doet hij het met de PVV, morgen met de PvdA, overmorgen met D66".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie