Binnenland
KRO-NCRV

Bouwend Nederland werkt aan protocol om bouw door te laten gaan

  1. Nieuwschevron right
  2. Bouwend Nederland werkt aan protocol om bouw door te laten gaan

Bouwend Nederland werkt samen met het RIVM en het ministerie van Binnenlandse Zaken aan een protocol om de werkzaamheden in de bouw veilig voort te zetten. Dat zegt voorzitter Maxime Verhagen in Spraakmakers. Door de coronacrisis zijn veel projecten stil komen te liggen, waardoor tot 30 procent minder omzet wordt verwacht.

Veel opdrachtgevers hebben projecten on hold gezet, zowel particulieren als corporaties. Onnodig, volgens Verhagen, en daarom werken ze aan het protocol 'samen veilig doorwerken' met richtlijnen waarmee de bouw veilig werk kan blijven uitvoeren. "Rustig achter de voordeur en op de bouwplaats."

"Het merendeel van het werk kan rustig op 1,5 meter afstand", aldus Verhagen. "Als bij mij een meter geïnstalleerd moet worden, hoef ik daar niet met mijn neus bovenop te staan." Verhagen verwacht dat het protocol met praktische richtlijnen vandaag gepubliceerd wordt.

'Bouw dubbel zo hard geraakt'

Bij een crisis wordt de bouw altijd dubbel zo hard geraakt, zegt Verhagen. Uit een enquête van Bouwend Nederland blijkt dat de bouw nu al een daling van 21 tot 50 procent van nieuwe offertes zit. Bijna 40 procent verwacht een tegemoetkoming in loonkosten aan te moeten vragen om medewerkers in dienst te houden. Voor de omzet verwachten ze een verlies van 11 tot 30 procent, bovenop de verliezen vanwege stikstof- en PFAS-maatregelen.

Werk naar voren halen

In overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Infrastructuur en opdrachtgevers, kijkt Bouwend Nederland of werk naar voren gehaald kan worden. Onderhoudswerk aan infrastructuur in gemeentes wordt normaalgesproken in de zomer gewerkt, omdat het dan rustiger is. Dergelijke projecten kunnen nu uitgevoerd worden.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie