Binnenland

Dieven slaan slag tijdens kerstdiner: twee keer zoveel claims

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dieven slaan slag tijdens kerstdiner: twee keer zoveel claims

[NOS] Tijdens de kerstdagen wordt er twee keer zo veel ingebroken als op 'normale' dagen. Ook op andere feestdagen zijn er veel meer woninginbraken, blijkt uit het aantal claims die verzekeraars ontvangen.

Het Verbond van Verzekeraars schrijft in zijn nieuwe Risicomonitor Woninginbraken dat verzekeraars tijdens kerst gemiddeld 248 inbraakclaims per dag krijgen. Op andere dagen worden gemiddeld 126 claims ingediend.

Volgens directeur Richard Weurding zien verzekeraars al jaren een piek tijdens de kerstdagen. "De ene helft van Nederland is weg van huis en zit aan tafel bij de andere helft van Nederland. Daar maken inbrekers goed gebruik van."

Dalende trend

In totaal werd er vorig jaar fors minder ingebroken dan in 2014. Het aantal inbraakclaims daalde voor het derde jaar op rij, met 18 procent naar ruim 38.000. Dat betekent dat bij een op de tweehonderd woningen een inbraak werd geclaimd bij verzekeraars.

Luister naar het gesprek met Richard Weurding in het NOS Radio 1 Journaal:

Volgens Weurding is de dalende trend vooral te danken aan een betere handhaving door de politie en betere preventie door bewoners zelf. "Steeds meer mensen nemen het initiatief tot bijvoorbeeld buurtpreventie en WhatsApp-groepen samen met buren."

Wat te doen tegen (kerst)inbraken

Toch kunnen mensen nog veel meer doen, vooral tijdens de feestdagen, zegt Weurding. "Mensen moeten zorgen voor goed hang- en sluitwerk, maar het is ook belangrijk om voldoende verlichting in en om het huis te hebben. En vraag aan de buren of ze tijdens kerst extra willen opletten."

Ster advertentie
Ster advertentie