Binnenland
AVROTROS

Doe mee met GGD Gezondheidsmeter: welke invloed heeft corona op jouw gezondheid?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doe mee met GGD Gezondheidsmeter: welke invloed heeft corona op jouw gezondheid?

'Hallo, hoe gaat het met ons?' Dat is de slogan van de GGD Gezondheidsmeter, een landelijk gezondheidsonderzoek naar de gezondheid en leefgewoonten van inwoners van achttien jaar en ouder. De GGD doet dit onderzoek elke vier jaar. Nederlandse gemeenten gebruiken de resultaten om hun gezondheidsbeleid te maken.

"Het moet ons inzicht geven in wat corona met onze gezondheid doet", zegt Judith Helmink, gezondheidsonderzoeker bij GGD Hart voor Brabant in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Hoe werkt het onderzoek?

Voor het onderzoek wordt een kleine groep volwassenen per gemeente geselecteerd en benaderd per brief om een uitgebreide vragenlijst in te vullen. De computer bepaalt via een formule wie een uitnodigingsbrief krijgt.

Judith Helmink, gezondheidsonderzoeker bij GGD Hart voor Brabant: "Zo wordt er een representatieve doelgroep gevormd, zodat we uit iedere gemeente een aantal mensen hebben die de rest van de gemeente vertegenwoordigen."

Omdat maar een klein percentage van de bevolking die uitnodiging per post krijgt, biedt de GGD dit jaar ook een online vragenlijst aan die iedereen in kan invullen. "We hopen dat veel mensen de online vragenlijst invullen, zodat we van zoveel mogelijk mensen een mening hebben over hoe het gaat met hun gezondheid en leefstijl."

Resultaten vergelijken met eerdere jaren

De GGD Gezondheidsmeter is een heel breed onderzoek met verschillende pijlers die te maken hebben met leefstijl en gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid, mantelzorg, maar ook de omgeving staat centraal in het onderzoek.

De GGD voert dit onderzoek al vele jaren uit. "Daardoor kunnen we op gemeenteniveau heel duidelijk weergeven wat de verschillen zijn. Eenzaamheid bij ouderen wordt bijvoorbeeld iedere keer gemeten. Dit jaar kunnen we goed zien hoe het ervoor staat met eenzaamheid in tijden van corona, omdat we het goed kunnen vergelijken met eerdere onderzoeken."

Wat is de invloed van corona?

Het onderzoek is onderdeel van een wettelijke taak voor de gemeenten om actuele cijfers op gemeenteniveau over hun bevolking te hebben. Het doel is om een compleet overzicht van alle doelgroepen te hebben. Dus hoe het gaat met de gezondheid en of zij voldoende voorzieningen in hun buurt hebben, maar ook wat de invloed van vliegtuigen is bijvoorbeeld.

Helmink hoopt met dit onderzoek inzicht te krijgen in welke invloed corona heeft op de verschillende doelgroepen. Het onderzoek loopt nog tot het einde van het jaar. Omdat het een grootschalig onderzoek is, verwacht Helmink de resultaten per gemeente rond september 2021.

Heb je een persoonlijke brief gekregen van de GGD? Dan is het extra belangrijk dat je de vragenlijst invult om jouw gemeente te representeren. Heb je geen brief gekregen, maar wil je wel graag je mening geven? Ga dan naar ggdgezondheidsmeter.nl.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie