Binnenland
NOS

Omstreden foie gras krijgt plantaardig alternatief

foto: APfoto: AP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omstreden foie gras krijgt plantaardig alternatief

Ganzenlever, foie gras, wordt door veel mensen gezien als het meest onvriendelijke stukje vlees dat er is. Dat komt door de meestal gedwongen manier van voeden van de ganzen. Een ondernemer in Antwerpen zegt dat hij een diervriendelijk alternatief heeft uitgevonden: een vegetarische foie gras dus.

De Belgische restauranteigenaar Paul Florizoone heeft na lang zoeken een plantaardig alternatief gevonden: de vegan foie gras. Deze diervriendelijke variant - op basis van tofu (soja) en een granenpasta - is vandaag voor het eerst in Nederland te proeven op de Food Inspiration Days in Veghel, een congres waar zo'n duizend professionals uit de horeca en catering bij elkaar komen.

"Daarom is deze diervriendelijke variant ook een uitkomst", zegt foodgoeroe Hans Steenbergen. "Het is ook zo leuk voor vegetariërs en veganisten. Vroeger kreeg je in het restaurant een omelet met een stukje tofu, en dan moest je verder je mond houden. Mocht je blij zijn dat je als vegetariër wat kreeg. Dit nieuwe product is zo exclusief, en vol smaak", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Vandaag was deze voor het eerst te proeven in Nederland op de Food Inspiration Days in Veghel. Onze verslaggever nam de proef op de som:

"Ik proefde het in Japan en dacht: wauw."

Ster advertentie
Ster advertentie