Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeesters: Grote zorgen over spoedeisende hulp in de regio

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeesters: Grote zorgen over spoedeisende hulp in de regio

De spoedeisende zorg in de regio dreigt in het gedrang te komen. Achtentwintig burgemeesters met een regionaal ziekenhuis in hun gemeente hebben een brief ondertekend waarin zij grote zorgen uiten over het voortbestaan van de regionale zorg inclusief de spoedeisende zorg. Vooral nu de druk op de zorg door corona groter wordt, is dat een gevaarlijke ontwikkeling. Dat zei de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De brief is geschreven naar aanleiding van de zogeheten Houtskoolschets, een discussiestuk waarin het ministerie van VWS de toekomstvisie voor het zorglandschap schetst. Volgens burgemeester Bengevoord, die de brief namens zijn collega's opstelde, wil het ministerie zich richten op de centralisatie van de zorg, wat de kans op het verdwijnen van de spoedeisende hulp in de regio kan vergroten. Bengevoord maakt zich hier 'grote zorgen' om.

"Die ziekenhuizen zijn meer dan een plek waar je een pleister krijgt", vertelt de burgemeester. "Voor ons is het de grootste werkgever. Als je een afdeling weghaalt uit een ziekenhuis, maak je zo'n ziekenhuis minder compleet, kunnen er steeds minder behandelingen plaatsvinden. En uiteindelijk heb je een polikliniek die alleen overdag open kan blijven. Daar maak ik me grote zorgen om."

'Uitstekende zorg'

Ook Inge de Wit, directeur van het Sint Jans Gasthuis in Weert, uitte haar zorgen in Spraakmakers: "Als de plannen doorgaan, zou een patiënt wellicht niet in het lokale ziekenhuis geholpen kunnen worden, maar wordt die doorverwezen naar een plaats verder weg. Iedereen moet met die patiënt meereizen, de aanrijtijd voor de ambulance is langer. Terwijl die zorg nu uitstekend voor handen is in het regionale ziekenhuis", aldus De Wit.

IC-bedden

Zeker nu corona opnieuw een stempel drukt op de acute zorg zijn er zorgen bij de burgemeester en de ziekenhuizen: "Juist in coronatijd hebben die kleine ziekenhuizen nadrukkelijk hun waarde bewezen", betoogt Bengevoord. "Je spreidt patiënten en je spreidt risico, er zijn in het ziekenhuis in Winterswijk bijvoorbeeld ook IC-bedden die meetellen in de landelijke capaciteit."

Tot slot besluit Bengevoord: "Juist in de minder verstedelijkte gebieden moet je zorgen dat je dit soort voorzieningen dichtbij organiseert. Dat hebben we nu. En door dit af te schalen gaat het echt de verkeerde kant op."

Inge de Wit en Joris Bengevoord over de toekomst van regionale ziekenhuizen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie