Binnenland
BNNVARA

Clarice Gargard: 'Online haat wordt onderschat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Clarice Gargard: 'Online haat wordt onderschat'

Heel veel mensen hebben last van online haat. "Het wordt onderschat en we weten niet hoe we ermee om moeten gaan", zegt journalist Clarice Gargard in De Nieuws BV. Aan de rechtszaak die zij twee jaar terug aanspande nadat ze online werd bedreigd, is een week geleden eindelijk een eind gekomen.

Video niet beschikbaar

"Ik hoop dat dit een soort jurisprudentie creëert en ook een soort richtlijn en een motivatie kan zijn voor anderen om aangifte te doen", zegt Gargard. In De Nieuws BVreageert ze voor het eerst op de rechtszaak waar nu een eind aan is gekomen.

'We moeten een grens trekken'

De rechtszaak die Gargard aanspande staat voor iets groters. Veel mensen hebben namelijk te maken met online haat. Het feit dat verdachten in deze zaak straffen en boetes opgelegd hebben gekregen, is volgens de journalist een overwinning voor de samenleving. "Voor iedereen die hier iets mee te maken heeft, dat we eigenlijk zeggen: online haat, racisme en discriminatie, dat accepteren we niet."

"Het staat in de wet: het mag gewoon niet. Of het nou offline of online is, we moeten een grens trekken", aldus Gargard.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Taakstraffen en geldboetes

"Het is een heftige periode geweest en ik moet er wel even van herstellen, moet ik zeggen", vertelt Gargard. 24 verdachten die terechtstonden hebben taakstraffen en geldboetes opgelegd gekregen. In achttien gevallen was er sprake van 'opruiing' en nog eens drie verdachten maakten zich schuldig aan discriminatie, oordeelde de rechter.

Verder werden nog twee mensen veroordeeld voor het aanzetten tot discriminatie, en kreeg één verdachte een straf opgelegd voor belediging. Vijftien verdachten moeten ook nog een schadevergoeding betalen aan Gargard, variërend van 50 tot 150 euro.

In 2018 deed Gargard live verslag van een anti Zwarte Pietdemonstratie bij een Sinterklaasintocht in Amstelveen. De verdachten die terechtstonden plaatsten onder het verslag discriminerende en opruiende teksten.

Clarice Gargard over rechtszaak

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie